Succesverhaal

End-to-end solution voor klimaattechniek

Opdracht

In de innoverende tuinbouwbranche wordt volop gebruik gemaakt van slimme digitale automatiseringstechniek om productieprocessen duurzamer, efficiënter en energiezuiniger te laten verlopen. Zo biedt digitale procesbesturing volop kansen voor veredelingsbedrijven van groente- en bloemengewassen.

Onlangs zijn bij KWS Vegetables B.V. in Wageningen een aantal klimaatkamers gebouwd conform de nieuwste standaard.

Komkommerkwekerij

Achtergrond

KWS Vegetables voert doorlopend onderzoek uit naar de beste manier van het kweken van zaden. Onderzoeksactiviteiten zijn o.a. gericht op de productie van dubbele haploïde lijnen voor paprika en komkommer, wat de snelheid en efficiëntie van de veredelingsprocessen aanzienlijk zal verbeteren.

In dit succesverhaal heeft KWS Vegetables naast de PLC en automatiseringstechniek van JUMO, gebruik gemaakt van state-of-the art klimaattechniek van Van den Berg uit Reeuwijk. Van den Berg is al 30 jaar actief op het gebied van klimaatruimten zoals kiem-, klimaatkasten en droogkasten.

De toepassing

De te optimaliseren klimaatkamers bij KWS Vegetables bestaat uit 5 compartimenten. Omdat de kamers voor verschillende studies worden ingezet, is gewerkt met verschillende grootheden. In de eerste twee kamers dient de temperatuur, het vochtgehalte en de verlichting geregeld te worden. Hier is gekozen om de verlichting 0-10V aan te sturen. Door gebruik te  maken van de realtime klok kan KWS Vegetables zelf eenvoudig een dag en nacht cyclus programmeren. In de andere 3 kamers dient naast deze grootheden ook CO2 geregeld te worden. Voor de besturing van de complete klimaatkamer is gebruik gemaakt van het nieuwste automatiseringssysteem van JUMO met PLC technologie. 

Voorbeeld smarWARE-SCADA Cloud oplossing

Voorbeeld smartWARE-SCADA Cloud oplossing

Procesweergave Webcockpit Van den Berg KWS

Procesweergave Webcockpit Van den Berg KWS

Projectresultaat

Doordat KWS gebruik maakt van PLC— en automatiseringstechniek van JUMO beschikt het bedrijf over custom-made visualisaties van de verschillende klimaatkamers. Tevens is voorzien in veilige data-acquisitie, -visualisatie, -evaluatie en -opslag. De JUMO Cloud garandeert versleutelde communicatie en biedt KWS 24/7 realtime inzicht in het groeiproces via een webbrowser op iedere smartphone, tablet of PC.