3 Oplossingen
Bij de productie van mout in de moutketel is een nauwkeurige regeling en meting van temperatuur erg belangrijk. Bij het mouten wordt het grof gemalen mout met water vermengt. Vervolgens doorloopt het mengsel een temperatuur-tijd-programma waarin het zetmeel in het mout door enzymen in suikers wordt omgezet. Een zeer nauwkeurige temperatuurregeling zorgt mede voor een hoge suikeropbrengst.
2 Oplossingen
Bij het klaren wordt de schil van het mout, van het wort gescheiden. Hierbij worden de schillen als filter gebruikt. De mout wordt zolang rond gepompt totdat de schildelen een filterlaag hebben opgebouwd. Het roerproces wordt door middel van verschildruk aangestuurd, zodat de filtratie efficiënt verloopt.
3 Oplossingen
Bij het koken van het wort worden aromatische bestanddelen uit het hop gehaald. Tegelijkertijd verliest het mengsel door verdampen, componenten die later in het bier een slechte smaak zouden kunnen veroorzaken. Het wort wordt van verdere troebelingen gezuiverd, die bij de hoge temperaturen denatureren en uitéénvallen. Een positief effect van het koken is dat het wort gesteriliseerd wordt.
4 Oplossingen
Na het filteren in de whirlpool moet het wort zo snel mogelijk naar de gistingstemperatuur worden afgekoeld. Ook hier spelen de factoren tijd en temperatuur een belangrijke rol. De doorstroomsnelheid van het wort wordt aangestuurd aan de hand van de worttemperatuur. Hoe warmer deze is, hoe langzamer de wort door de koeler stroomt.
3 Oplossingen
Tijdens het gisten wordt het wort met een bepaald aantal gistcellen vermengt. Aan het begin van de gisting wordt de gist goed belucht en vervolgens bij een voor de gist optimale temperatuur, gefermenteerd. Na dit proces wordt het gist geoogst en het jonge bier, bij een voor dat bier specifieke temperatuur en tijdsperiode, opgeslagen.