Waarschuwing

Waarschuwing

Er is een ongeldige configuratie gevonden. Neem contact op met de beheerder.

 
Waarschuwing

Waarschuwing

Er is een ongeldige configuratie gevonden. Neem contact op met de beheerder.

 

Glastuinbouw in Nederland

De ideale kweekomstandigheid

In Nederland zijn momenteel zo'n 9000 gespecialiseerde glastuinbouwbedrijven actief met in totaal 10.000 ha kassen. In deze kassen worden verschillende soorten groenten, bloemen en planten onder ideale omstandigheden gekweekt. Hierdoor is het mogelijk steeds beter en sneller in te schatten hoeveel, van welk gewas, wanneer volgroeid is. Bijkomend voordeel van het gebruik van glastuinbouw is dat een product het hele jaar door kan worden gekweekt en voor ons, als consument, het hele jaar door verkrijgbaar is. In 2020 is de glastuinbouw in Nederland verantwoordelijk geweest voor een exportwaarde van 14 miljard euro op het gebied van groente en fruit, aldus Wageningen Economic Research (WeCR) en het CBS.

Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr

Glastuinbouw in Nederland

Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr

Schoon oppervlakte water

Betrouwbaar en schoon

Meten is weten

Welke factoren zijn van invloed op de kweekomstandigheid van een gewas? Zowel temperatuur, vocht, pH/geleidbaarheid, CO2 als lichtintensiteit beïnvloeden het groeiklimaat in de kas. Het accuraat meten en regelen van deze meetwaarden is dus erg belangrijk. Met de uitgebreide keuze aan sensoren voor het meten van temperatuur, luchtvochtigheid, pH/geleidbaarheid en CO2 kunt u bij JUMO kiezen uit bedrade, draadloze, analoge en digitale varianten. Naast inzicht in meetwaardes speelt wet- en regelgeving in de tuinbouw een rol van betekenis. Bijvoorbeeld op het gebied van verontreiniging van het oppervlaktewater. Per 1 januari 2018 is het verplicht drainwater, drainagewater en het spoelwater van filters van een waterdoseerinstallatie dat gewasbeschermingsmiddelen bevat, voorafgaand aan het lozen, te leiden door een zuiveringsvoorziening. Waterbehandelingsapparatuur van JUMO draagt bij aan het behalen van uw zuiveringsrendement en aan de circulaire economie. Onze sensoren en analyse apparatuur worden al vele jaren in de glastuinbouw ingezet voor een betrouwbaar en schoon productieproces.

image alt text

Weergave WKK-installatie

Verantwoord verwarmen

Met slimme meet- en regeltechniek

Om op milieuverantwoorde wijze warmte, elektriciteit en CO2 te kunnen leveren kan een zogenaamde warmte-krachtkoppelling (WKK) een belangrijk productiemiddel zijn voor de glastuinbouw. Een plant heeft immers naast water en licht warmte nodig om te groeien. Wat is een WKK installatie? Een warmte-krachtkoppeling is de gecombineerde opwekking van warmte en elektriciteit in één proces. In het proces van elektriciteitsopwekking wordt een bepaald percentage energie en de rest komt vrij als warmte. Door de implementatie van een warmte-krachtkoppeling kan deze warmte worden opgevangen en toegepast worden als verwarmingssysteem binnen de kas. Er zijn talrijke mogelijkheden om een bestaande installatie rendabeler in te zetten. Dit kan bijvoorbeeld door een combinatie met warmtepompen, ORC’s of lage temperatuur afgiftenetten. Door de complexiteit van dergelijke installaties is het belangrijk dat alle onderdelen goed op elkaar zijn afgestemd. De meet- en regeltechniek van JUMO zorgt ervoor dat alle componenten correct opereren binnen het juiste temperatuurbereik. Zo kunt u optimaal genieten van de voordelen van het verwarmingssysteem van uw keuze in de glastuinbouw.

image alt text

Voorbeeld procesweergave met IoT platform van JUMO

Uw kas maximaal in beeld

IoT platform van JUMO

Als tuinder weet u hoe belangrijk inzicht in uw procesgegevens is. Met de juiste data kunt u immers optimaal (bij)sturen tijdens het kweek- en groeiproces in uw kas. Om dit te ondersteunen biedt JUMO een uitgebreide keuze aan uitleesapparatuur voor overzichtelijke weergave van temperatuur, luchtvochtigheid en CO2 gehalte. Naast losse units kunt u bij ons terecht voor complete PLC besturingssystemen. Het grote voordeel van dergelijke systemen is de hoge mate van inrichtingsvrijheid. Het nieuwe automatiseringssysteem JUMO variTRON is zo'n systeem. Ter illustratie; JUMO variTRON biedt u volledige inrichtingsvrijheid vanaf het besturingsniveau en de mogelijkheid tot klantspecifieke bediening en visualisatie via CODESYS. Omdat JUMO variTRON is aangesloten op de cloud heeft u altijd en overal realtime inzicht in de status van uw productieproces. Meer weten over maximaal inzicht in uw kas? Neem contact met ons op.

Neem contact op

Product-Highlights

Systeemvoorbeeld JUMO digiLine techniek Digitale waterbehandeling Systeemvoorbeeld meting, besturing en analyse in de glastuinbouw
  • Slimme techniek voor geleidbaarheid en concentratiemeting
  • JUMO AQUIS touch uitleesunit
  • Verbinding met automatiseringssystemen van JUMO mogelijk
Systeemvoorbeeld digiLine techniek JUMO
Druksensoren
Drukmeettechniek van JUMO
Drukmeting in de glastuinbouw met manometers en druksensoren van JUMO
  • Voor drukmeting bij beregeningsinstallaties
  • Voor inzet in machine- en installatiebouw
  • Hoogwaardige kwaliteit en zeer nauwkeurig
Drukmeting Druksensoren
JUMO Cloud
Cloud Solutions
JUMO IoT oplossingen
  • Voor procesvisualisatie, registratie en data-opslag
  • Wereldwijd inzicht met gangbare webbrowsers
  • Alarm management en hoge dataveiligheid
Cloud Solutions JUMO IoT

Lightbulb logo

Fris voedingswater voor tulpenbroeierij 2.0

Uit de praktijk | KaRo en Boon en Breg


Volautomatisch gestuurde ontsmetting en bemesting

In de tulpenbroeierij van Boon en Breg in Andijk is vrijwel het gehele proces geautomatiseerd. De eveneens volledig geautomatiseerde watervoorziening, die 99 procent van het water hergebruikt, is daarin een cruciaal onderdeel. Voor KaRo Tuinbouwtechnieken, dat de installatie ontwikkelde, en JUMO, de leverancier van het besturingssysteem, breken nu spannende tijden aan: doet het systeem precies wat het moet doen? Van buiten lijkt het een gewone kas, maar binnen staat een 2.0 broeierij van Boon en Breg in Andijk. Volledig geautomatiseerd bewegen de tulpenbollen zich al groeiend door een kas. Slechts een keer komen er mensen aan te pas, die aan het begin de tulpenbolletjes in een plastic kratje moeten plaatsen. Drie weken later liggen de tulpen kant-en-klaar verpakt te wachten om over de hele wereld verkocht te worden.


Lightbulb logo

Het lijkt een gewone kas

Uit de praktijk | KaRo en Boon en Breg


Tulpenbroeierij 2.0

Vorig jaar zijn we begonnen met de bouw van een waterbehandelingsinstallatie waarbij we 99 procent van het water hergebruiken”, vertelt Arjan Rood, eigenaar van KaRo Tuinbouwtechnieken, dat de installatie speciaal voor de ultramoderne broeierij van Boon en Breg heeft ontwikkeld. “Iedere keer moet het water dat we hergebruiken opnieuw fris zijn en moet het de juiste meststoffen bevatten waarop de tulpen kunnen groeien.” KaRo maakt voor de besturing van de waterbehandelingsinstallatie gebruik van een totaalpakket van JUMO, met sensoren en het mTRON T besturingssysteem. Deze PLC-besturing is modulair opgebouwd en kan van meerdere sensoren de meetwaarden verwerken en de grenswaarden bewaken. De O/I-modules zorgen voor een hoge meetnauwkeurigheid en regelkwaliteit. “Zo’n centrale besturing is voor ons heel belangrijk. We pompen ieder uur 80 kuub water rond met een precies gedoseerde chloorconcentratie en een uitgekiende hoeveelheid meststoffen die de tulpengroei door de hele broeierij gaande moet houden. De dosering luister heel nauw “, benadrukt Rood. De JUMO mTRON T stuurt de dosering aan die is gericht op de waterkwaliteit, zoals de toevoeging van zuurstof en actief chloor.


Lightbulb logo

Volledig geautomatiseerd

Uit de praktijk | KaRo en Boon en Breg


PLC besturing

Naast de doseringen gericht op de waterkwaliteit, worden ook acht verschillende meststoffen aan het voedingswater toegevoegd. Ook dat gebeurt volautomatisch met de PLC-besturing. Afhankelijk van de drieweekse bloeifase worden de meststoffen in verschillende combinaties gedoseerd. Aan de hand van sensoren zorgt de PLC volautomatisch voor de pH-correctie. “Dit waterbehandelingsproces is nu helemaal geautomatiseerd en we zijn blij dat we dat bij een partij, in dit geval JUMO, hebben kunnen uitbesteden”, aldus Rood. “We hoeven hier niet meer naar om te kijken en kunnen ons helemaal richten op de optimalisatie van de grenswaarden en het goed bloeien van de tulpen.” De afgelopen maanden heeft KaRO intensief verder gewerkt aan die optimalisatie. In oktober is de nieuwe broeiperiode gestart, die tot december loopt. Met Kerstmis moeten de tulpen weer volop in de winkels verkrijgbaar zijn. “Nu moet ons waterbehandelingsproces zich voor het eerst echt gaan bewijzen”, zegt Rood. “De nauwkeurigheid van de procesbewaking zal nu op de proef worden gesteld. We hebben met de sensoren en de geautomatiseerde procesbesturing van JUMO kwalitatief gezien een zeer betrouwbaar systeem. Met de nieuwe waterbehandeling kan Boon en Breg nog uitgekiender een heel seizoen tulpen opleveren, die precies op het goede moment in de huiskamers gaan bloeien.”


Wilt u meer informatie?
Neem dan contact met ons op!

Dies ist ein Pflichtfeld.
Dit is een verplicht veld. Vul een voornaam in.
Dit is een verplicht veld. Vul een achternaam in.
Dit is een verplicht veld. Voer uw bedrijfsnaam in.
Dit is een verplicht veld. Vul een straat in.
Dit is een verplicht veld. Vul een postcode in.
Dit is een verplicht veld. Geef een locatie op.
Kies een optie.
Dit is een verplicht veld. Vul een e-mailadres in.

Met uw aanvraag geeft u ons een opdracht die wij graag naar uw tevredenheid willen vervullen. De in dit verband verzamelde gegevens worden opgeslagen. Om uw verzoek naar tevredenheid te verwerken, is het noodzakelijk om alle bestaande velden in te vullen (alleen de velden gemarkeerd met * zijn verplicht). We gebruiken uw gegevens om uw verzoek te verwerken als onderdeel van het bedrijfsproces. Er is geen persoonlijk gebruik. Wij verstrekken geen gegevens aan derden. Wij behouden de statistische analyse van geanonimiseerde datagegevens.