Insert your alternative text
Historie

70 jaar JUMO-geschiedenis

Moritz Kurt Juchheim richt in 1948 onder de naam M.K. JUCHHEIM, het huidige JUMO GmbH & Co. KG op in Fulda, Duitsland. Het begon allemaal met 6 werknemers op een productieruimte van 350 m² met de productie van glas(contact)thermometers. Moritz Kurt Juchheim werd geboren op 4 juli 1910 Ilmenau, Duitsland, waar zijn vader al thermometers maakte. Hij heeft zich vanaf het begin gericht op hoogwaardige instrumenten en de best mogelijke klantenservice. De naam JUMO is afgeleid van de initialen van de oprichter van het bedrijf.

Van glazen thermometer tot sensor - van Fulda tot Europa

1949-1974

Zelfs vóór de oprichting van twee Duitse staten, was de thermometerfabriek "M.K. Juchheim" al gevestigd in Fulda en exposeerde het bedrijf al op de Hannover Messe. Konrad Adenauer werd bondskanselier en in de economische wonderjaren bloeide ook JUMO op. In 1952 was het aantal medewerkers gegroeid van 6 naar 10 en tegen 1970 was dit cijfer zelfs vertienvoudigd. Ook het productieoppervlakte nam toe van 350 tot 12.000 m².

In 1966 werd gestart met de productie van platinaglassensoren en ook elektronische meet- en regelapparatuur werd aan het portfolio toegevoegd. Vanaf 1971 begon de internationalisering, de eerste dochteronderneming werd in België werd opgericht.

JUMO Nederland

1975-1989

In 1978 was JUMO het eerste bedrijf dat gebruik maakte van processoren in de besturingstechniek. JUMO bleef zijn servicegebied uitbreiden en bood voor het eerst metaalbewerking en elektronische assemblages aan voor externe klanten. Het gebied van vloeistofanalyse werd ook uitgebreid.

Als de oudste zoon van Moritz Juchheim, Peter Juchheim, in 1985 overlijdt, neemt de Dipl.-Ing. Bernard Juchheim, de huidige directeur, zijn plaats in. In het jaar van de val van de Berlijnse Muur in 1989 bereikte JUMO een doorbraak: voor het eerst werden robots ingezet voor temperatuurmeting.

Ook voor JUMO Nederland was dit een belangrijke tijd. In 1976 werd JUMO Meet- en Regeltechniek B.V. opgericht in Muiden. Na enkele jaren op deze locatie te hebben gewerkt verhuisde JUMO naar de huidige locatie in Weesp. Na een periode van 10 jaar neemt de heer Zoeters in 1987 afscheid van JUMO en wordt opgevolgd door Klaas Bark als algemeen directeur.

Wereldwijde groei dankzij hightech

1990-1999

In 1990 kocht JUMO Nederland het aangrenzende gebouw, het bedrijfsoppervlakte werd hiermee verdubbeld. De opbouw en de implementatie van het kwaliteitssysteem conform NEN-EN-ISO 9002:1994 vond plaats in 1995.

De oprichter van het bedrijf, Moritz Juchheim, stierf in 1996.

Vanaf de jaren 90 startte een periode van hoogtechnologische apparaten, procesbesturingssystemen, slimme zenders, bus technologie en geavanceerde visualisatiesoftware. Door deze ontwikkelingen kwam ook het JUMO mTRON automatiseringssysteem in 1997 op de markt.

Automatiseringssystemen, nieuwe doelgroepen en nieuwe markten

2000-2009

Het nieuwe millennium begint met een jubileum voor JUMO Nederland, in 2001 bestond de Nederlandse vestiging 25 jaar! In 2007 is de afdeling temperatuursensorenproductie uitgebreid. Door het stroomlijnen van het productieproces op de sensorenafdeling is de efficiëntie aanzienlijk vergroot. Daarnaast zijn alle werkbanken verder geprofessionaliseerd en is de productievloer antistatisch uitgevoerd.

In 2003 wordt de merknaam JUMO de bedrijfsnaam van het moederbedrijf en Dipl.-Kfm. Michael Juchheim voegt zich als Manager Director aan de zijde van zijn vader Bernhard. In deze periode haalt JUMO voor het eerst een omzet van meer dan 100 miljoen euro wereldwijd.

Jubileum JUMO Nederland

2010-2020

In dit decennium, heeft JUMO wereldwijd meer dan 2.000 mensen in dienst en blijft het zich richten op uitbreiding. In 2016 was de acquisitie van PGT Thermoprozesstechnik GmbH rond. Het bedrijf is gespecialiseerd in de productie van innovatieve kunststof temperatuursensoren.

In 2012 volgt Steven de Graaf in de vestiging in Nederland de heer Bark op na een periode van 25 jaar als algemeen directeur. Samen met Dirk Kop en Marco Buurman wordt leiding gegeven aan JUMO Nederland. Onder dit management heeft JUMO Nederland in 2016 haar 40 jarige bestaan mogen vieren.

Onze Engineering & Support afdeling is in 2017 geheel verbouwd om meer focus te kunnen leggen op service, support en de projecten van onze klanten. De certificering van het DKD-laboratorium door de Duitse accreditatie-instantie (DAkks) biedt vele nieuwe mogelijkheden op het gebied van kalibratie.

2023: JUMO feiert 75. Geburtstag!

Nur 4 Prozent aller Firmen in Deutschland werden über 70 Jahre alt. 75 JUMO-Jahre waren deshalb ein mehr als würdiger Anlass, um die Geschichte eines außergewöhnlichen Unternehmens zu feiern. Dabei war von Anfang an klar, dass die Mitarbeitenden im Jubiläumsjahr im Mittelpunkt stehen sollten. Denn sie haben JUMO zu dem gemacht, was es heute ist: Ein global agierender, erfolgreicher Mittelständler und „Hidden Champion“, der seine Wurzeln als Familienunternehmen nie aus dem Blick verloren hat.

Getreu dem Geburtstagsmotto hat das Jubiläums-Projektteam 12 Monate lang mit zahlreichen Events und Aktionen die JUMO-Mitarbeitenden „in Bewegung“ gesetzt und zahlreiche unvergessliche Momente beschert.