Bier behoort tot de top tien van alcoholische dranken en weet te fascineren met zijn unieke smaak. Het is verkrijgbaar in talloze varianten en smaakrichtingen – of het nu gaat om pils, export, lager of blond. Een van deze varianten is het heerlijke JUMO-jubileumbier, dat is gecreëerd ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van het bedrijf, volgens een recept van onze marktsegmentleider en met hopsoorten als Magnum, Ariana en Saphir. Voor het brouwproces werd zelfs een eigen brouwerij-installatie ontworpen. Deze installatie zorgt door de perfecte afstemming van alle componenten voor een hoge productkwaliteit en een echte smaakbeleving.
In het brouwproces moesten alle JUMO-oplossingen die relevant zijn voor de brouwerij-industrie gecombineerd worden in een compacte installatie die naast de productie van het jubileumbier ook gebruikt kan worden voor demonstratiedoeleinden. Ook moesten alle processen geautomatiseerd, bewaakt en gevisualiseerd worden en een hoog niveau van proces- en voedselveiligheid hebben. Na het brouwen moest de mogelijkheid van CIP-reiniging beschikbaar zijn.
Implementatie van de brouwinstallatie
Implementatie van de brouwinstallatie
In onze zoektocht naar de benodigde technische expertise én een regionale brouwerij die zo'n installatie kon bouwen om het jubileumbier te kunnen brouwen, kwamen we al snel uit bij 2 bedrijven: (1) Burkard und Gärtner (B+G), een specialist in systeemontwerp en installatietechniek, en (2) HUNFELT BRAEU, een jonge brouwerij net buiten Fulda. Maar liefst 13 innovatieve JUMO-componenten werden gebruikt in de brouwinstallatie, waardoor zeer efficiënte processen en een helder biertje werden gebrouwen.
Naast de maischketel, de kookketel en de wortketel werd de installatie ook uitgerust met een heet watertank. Met uitzondering van de kookketel worden alle tanks elektrisch verwarmd via de binnenwanden - JUMO TYA 202 vermogensregelaars zijn gebruikt om de verwarmingselementen te regelen.
De gebruikte sensoren werden in de fabriek geïnstalleerd met de procesaansluitingen G ½ (hygiënisch), JUMO PEKA (EHEDG gecertificeerd) en klem. Vervolgens werden ze geïntegreerd via Single Pair Ethernet (SPE), IO-Link, of via een 4 tot 20 mA-signaal.
De nieuw ontwikkelde JUMO DELOS S02 druktransmitter is gebruikt om het niveau van de heet watertank, maischketel en wortketel te meten. De verschildrukmeting onder de valse bodem van de maischketel wordt uitgevoerd door de JUMO TAROS S46 H verschildruksensor.
De JUMO flowTRANS US W02 wordt gebruikt om het volume van de hoofdafgieting en de volgende afgietingen te meten. De nieuwe JUMO flowTRANS MAG H20 meet zowel het debiet als de temperatuur aan de uitgang van de wortkoeler. De temperatuur in de respectieve tanks wordt bepaald met de JUMO dTRANS T1000.
De JUMO ZELOS C01 LS niveau-sensor dient als droogloopbeveiliging voor de pompen voor de water/CIP-functie en voor maisch/wort.
De brouwerij: Een samenwerking tussen JUMO en B+G
De installatie wordt bestuurd via de JUMO variTRON 500 touch (een automatiseringssysteem met touchscreen) en de JUMO smartWARE SCADA (een software voor procesbewaking en -regeling).
Recepten voor aparte biersoorten kunnen intuïtief en zonder programmeerkennis worden geconfigureerd met behulp van de browsergebaseerde softwareoplossing JUMO smartWARE Program. JUMO smartWARE Evaluation, een andere softwareoplossing, maakt het ook mogelijk om alle procesparameters te registreren zodat het brouwproces kan worden geëvalueerd en geverifieerd met een geautomatiseerd batch-rapport.
Tijdens de CIP-reiniging bepaalt de JUMO digiLine CI HT10 (een meetomvormer met inductieve geleidbaarheidssensor), de concentratie van de verschillende reinigingsmedia via de temperatuurgecompenseerde geleidbaarheid in de warmwatertank. De betreffende CIP-functies kunnen via het bovengenoemde JUMO smartWARE-programma en JUMO smartWARE-evaluatie worden geconfigureerd en gecontroleerd.
De planning van de installatie op basis van een intelligent 3D CAD-model en productiemethoden zoals orbitale lastechnologie zorgden ervoor dat het project - dat voornamelijk werd uitgevoerd door stagiaires van B+G - in slechts een paar maanden werd voltooid.
Het resultaat is een volledig geautomatiseerd brouwsysteem in een compact skidontwerp - volledig gemaakt van roestvrij staal - met een capaciteit van 100 liter koud wort en een geautomatiseerde CIP-functie (cleaning in place). De brouwinstallatie is een klassieke brouwinstallatie met 3 apparaten en een lagertank. De mogelijke brouwgrootte is ongeveer 100 liter. Afhankelijk van het biertype komt dit overeen met een moutinhoud van ongeveer 20 kg.