SUCCESVERHAAL - Strietman

Een nieuwe definitie van het ambacht van espresso maken

STRIETMAN is een bedrijf dat koffie gerelateerde producten ontwikkelt en ontwerpt voor de thuismarkt. Opgericht door Wouter Strietman. De producten blinken uit in kwaliteit en vakmanschap en zijn gebouwd voor de eeuwigheid. De espresso machines worden in Nederland op kleine schaal industrieel vervaardigd, geassembleerd en getest en zijn voorzien van temperatuurbewaking van JUMO.

Opdracht

Perfectie, eenvoud en transparantie vormden het fundament in de ontwikkeling. De kunst van het koffiezetten is door Strietman teruggebracht tot zijn ware essentie. Iedereen die waarde hecht aan kwaliteit, duurzaamheid in techniek en op zoek is naar de optimale smaakbeleving, is bij Strietman aan het juiste adres. De techniek van het maken van een perfecte espresso is door het bedrijf vereenvoudigd en zichtbaar gemaakt. De machines worden namelijk met de hand bediend. Voor volledige kwaliteitscontrole kan de gebruiker vertrouwen op het oordeel van de eigen zintuigen. 

Om de espresso keer op keer te voorzien van de juiste temperatuur, is Strietman op zoek gegaan naar de perfecte thermostaat voor deze toepassing. De opdracht hiertoe is afgegeven aan JUMO.

Beheersing van het extractieproces

Terwijl de meeste machines voor het extraheren van espresso ingewikkelde elektromechanische systemen aan boord hebben, maakt Strietman gebruikt van een eenvoudig en robuust hendel mechaniek. Deze techniek, ontwikkelt in het naoorlogse Italië, geeft de gebruiker de absolute controle over het zetproces. De koffieboon is een natuurproduct en als zodanig onderhevig aan verandering. Het maken van de perfecte espresso  betekent een voortdurende wisselwerking tussen koffieboon, molen en de espresso machine. Als we kijken naar de CT2 machine van Strietman wordt duidelijk dat niets aan het zicht wordt onttrokken. De open boiler toont het hete water en het filterbakje bevat de gemalen koffie.
Nadat de filterdrager aan de machine is gekoppeld, brengt men eenvoudig de hendel omhoog. Eenmaal boven aan gekomen is lichte tegendruk voldoende om het extractieproces in gang te zetten. Als de koffie er tijdens het zetten toch iets langzamer uitkomt dan bedoeld, is het zetproces eenvoudig aan te passen door iets meer kracht te zetten op de hendel. Door de molen een tikkeltje grover af te stellen, wordt wellicht een nieuwe smaaknuance in het sterkere concentraat ontdekt.


Strietman gebruikt JUMO temperatuurbewaking en een speciale bimetaaltechnologie

Oplossing

Ideale brouwtemperatuur

Naast de bediening is de watertemperatuur van de Strietman espresso machines eenvoudig te regelen. Voor het bewaken en behouden van de juiste temperatuur heeft Espresso Strietman de oplossing gevonden door gebruik te maken van verschillende technieken. Zo maakt het bedrijf gebruik van temperatuurbewaking van JUMO en een speciale bimetaal techniek, ontwikkeld door Falk Culinair. Dit is erg handig, want een Ethiopische koffieboon kan het lekkerst zijn als deze op 88 °C wordt gebrouwen, terwijl een robuuste Braziliaan soms het best kan worden geëxtraheerd op 94 °C.
De temperatuur van de Strietman machines blijft binnen een marge van 3 °C, zodat de ideale brouwtemperatuur nooit meer dan -1,5 °C/+1,5 °C zal afwijken.

Bimetalen techniek

Wanneer water een hoge zuurgraad heeft zal het reageren met het koper, dit kan oxidatie en oplosmiddelen achterlaten. Om dit te voorkomen voorziet Espresso Strietman de espressomachines van een roestvrijstalen binnen koepel en roestvrijstalen cilinderwand. Het bimetaal is ontwikkeld door Falk Culinair (B) en bestaat uit een zware koperen plaat waarop een 200 micron (0,2 mm) fijne laag roestvast staal wordt verankerd met een druk van 850 ton/cm².

EM-1 thermostaat

EM-1 thermostaat

Logo Strietman

Logo Strietman

Project resultaat

Voor temperatuurbewaking maakt Strietman gebruik van de JUMO EM-1 thermostaat. Hiermee is de gebruiker van de espresso machine verzekerd van een continu bewaking van het systeem. Indien de vooraf ingestelde maximum- of minimum watertemperatuur is bereikt, schakelt de JUMO
EM-1 thermostaat, die is goedgekeurd volgens DIN EN 14597, de Espresso Strietman machine aan of uit. Om betrouwbaarheid, veiligheid en duurzaamheid te waarborgen, geeft Strietman prioriteit aan CE-certificering, hiermee voldoet iedere machine aan de Europese normering
voor dergelijke apparatuur.