Kingfish Zeeland is gevestigd in de provincie Zeeland en brengt op unieke wijze visie, vakmanschap en techniek samen op het gebied van aquacultuur in Nederland. Het bedrijf kweekt de Yellowtail Kingfish, die ze onder de naam Dutch Yellowtail op de markt brengen. Het is een hoogwaardige vis die als sashimi, sushi of ceviche kan worden bereid of kan worden gegrild, gebakken of gekookt. Kingfish gebruikt het pure zeewater van de Oosterschelde, het Natura 2000-natuurreservaat om de gezonde en antibioticavrije delicatesse te kweken.
De hoogwaardige Dutch Yellowtail wordt in grote bassins op unieke wijze gekweekt. Tijdens dit kweekproces is continue niveaubewaking in de bassins een vereiste. Kingfish Zeeland heeft hiervoor gebruik gemaakt van JUMO MAERA niveausensoren.
Duurzaamheid en respect voor vis en milieu zijn de pijlers van de aquacultuur van Kingfish Zeeland. De Dutch Yellowtail is door de Good Fish Foundation aanbevolen als ‘groene keuze’ op de Viswijzer: een uitstekend en duurzaam alternatief.
Kingfish Zeeland houdt het water puur en dat zorgt voor gezonde vissen in optimale leefomstandigheden die geen antibiotica en vaccins nodig hebben. De kweekbassins zijn afgestemd op iedere levensfase van de vis. Vanaf een bassin voor moedervissen en eitjes tot aan een bassin voor uitlevering. Gedurende het groeiproces worden alle bassins zoveel mogelijk automatisch bestuurd en gemonitord. Een inventief voedersysteem voorziet de Dutch Yellowtail van de juiste voedseldosering.
Daarnaast gebruikt de kwekerij 100 % duurzame energie afkomstig van de wind, zon en biogas. Het zeewater bereikt de kwekerij via een pompinstallatie waarna het direct wordt gezuiverd, opgewarmd en voorzien van extra zuurstof voor verder gebruik. Nauwkeurig afgestemde temperatuur-, licht- en watercondities creëren vervolgens de optimale kweekomstandigheid voor de Yellowtail. Dit resulteert in gezonde, sterke en tevreden vissen. Om het energieverbruik voor het verwarmen van de bassins zoveel mogelijk te beperken, gebruikt Kingfish Zeeland moderne warmtewisselaars die speciaal zijn ontworpen voor zeewater.
Zo wordt warmte van het uitstromend water overgebracht naar het instromende water. Het uitstromende water bevat veel voedingsstoffen. Voordat het water teruggaat naar de Oosterschelde, wordt het door een intern waterbehandelingssystem gezuiverd, zodat de uitstroom van voedingsstoffen zo veel mogelijk kan worden beperkt. Kingfish Zeeland onderzoekt aanvullend de mogelijkheden om het uitstromend water optimaal te benutten, door het bijvoorbeeld als meststof voor het kweken van zeekraal en algen te gebruiken. Door zeewater te gebruiken voor de kweek verspilt het bedrijf geen kostbare natuurlijke hulpbron.
Dutch Yellowtail
Voor niveaumeting in de verschillende bassins heeft Kingfish gebruik gemaakt van JUMO MAERA sensoren. Naast niveausensoren en druktransmitters levert JUMO al decennia lang hoogwaardige meet- en regeltechniek aan de aquacultuursector in Nederland. Het uitgebreide assortiment biedt volop mogelijkheden voor het meten, regelen en registreren van temperatuur, flow, luchtvochtigheid en CO2. Van standalone oplossingen tot complete automatiseringssystemen.
Het water uit de kweek- en quarantaine-units van Kingfish wordt gesteriliseerd met een krachtige UV- en ozonbehandeling, zodat de kwekerij geen biologische impact heeft op natuur, milieu en omgeving. In tegenstelling tot traditionele kwekerijen staat de kwekerij van Kingfish op het land. Het is technisch onmogelijk dat de vissen via het uitstroombehandelingssysteem ontsnappen en in de natuur terechtkomen. De Dutch Yellowtail kan niet overleven in de zee bij Zeeland, omdat het zeewater te koud is. Dus zelfs al zou de vis ontsnappen, dan heeft dat geen gevolgen voor de omringende natuur. De op technologie gebaseerde aquacultuur van Kingfish heeft geresulteerd in een top-product van Nederlandse bodem.
JUMO MAERA niveausensor (zwarte kabel) in de groeibassins van Kingfish Zeeland
Overzicht groeibassins Kingfish Zeeland
De JUMO MAERA S29 SW niveausensor wordt gebruikt voor continue hydrostatische niveaumeting in geventileerde tanks. De meting wordt uitgevoerd door meting van druk. De meting is ongevoelig voor eventuele schuimvorming. De sensor uitgevoerd in titanium is uitermate geschikt
voor toepassing in deze zoutwater applicatie. De niveausensor kan gemakkelijk worden gebruikt in diepten vanaf 1 meter waterkolom. De titanium versie is ontworpen voor toepassing in vloeistoffen met media die chloriden bevatten. Deze zijn te vinden in o.a. aquacultuur, scheepsbouw, zwembaden en rioolwaterbeheer.
De niveausensor is uitgerust met een beschermingsmechanisme tegen omgekeerde polariteit, dit biedt bescherming tegen onjuist aansluiten van de voeding tijdens het opstarten van de installatie.