Nederland is met 90,3 miljard de op één na grootste exporteur van landbouwgoederen wereldwijd (na de VS. Landbouwgoederen zijn goed voor bijna een vijfde van de totale Nederlandse goederenexport (18,2 procent in 2018). De landbouwexport is voor 72,4 procent van Nederlandse makelij, aldus cijfers van het CBS.
Het exporteren en vervoeren van landbouwgoederen is aan strenge wet- en regelgeving onderworpen. Zo mogen bijvoorbeeld bloemen, planten en bomen niet zomaar onbewerkt uitgevoerd worden. Voordat bol- en knolgewassen naar de kwekerij verstuurd of geëxporteerd kunnen worden, bijvoorbeeld naar Noord en Zuid Amerika, Japan, Canada, China en Australië dient een “exportschoon garantie” te zijn afgegeven.
Om dergelijke garanties af te kunnen geven houden gespecialiseerde bedrijven zich bezig met het schoonspoelen van bomen en planten, maar ook met het schoonspoelen van allerlei soorten fusten, trays, emmers etc. Naast het schoonspoelen vindt warmwaterbehandeling/koken en ontsmetten plaats. Hiervoor zijn speciale productieprocessen ontwikkeld waarbij het product schoongewassen en ontsmet wordt in zogenaamde gewasbeschermingsmiddelen.
Warmerdam Spoelbedrijf uit Noordwijkerhout is zo’n gespecialiseerd bedrijf. Om hun capaciteit uit te breiden is in eigen beheer een compleet nieuwe spoelmachine ontwikkeld. Bij het automatiseren van deze nieuwe machine is de hulp ingeroepen van Solar uit Capelle aan den IJssel. Solar biedt innovatieve oplossingen aan de eindgebruiker, de OEM/machinebouw, panelenbouw en industriële installatiebedrijven waarbij focus ligt op het efficiënter produceren en het vergroten van de duurzaamheid. Na de oriëntatiefase waarin wensen van Warmerdam werden geïnventariseerd werd het project opgedeeld in een aantal kleinere deelprojecten.
Dit resulteerde in de volgende uitdagingen:
inhoud van de besturingskast
Bandaandrijving
Ieder deelproject vraagt om de juiste productkeuze en daarom heeft Solar voor specifieke kennis en kunde gebruik gemaakt van Danfoss en JUMO. Voor het aandrijven van de in- en uitvoerband en het aansturen van de diverse pompen werd gekozen voor Danfoss frequentieregelaars uit de serie FC51, variërend in vermogen van 0,75 – 15kW. Voor het op niveau en temperatuur houden van het spoelwater werd gekozen voor een procesregeling in combinatie met druk- en temperatuursensoren van JUMO. De JUMO DICON touch tweekanalen universele procesregeling overtuigt door uitgebreide mogelijkheden op het gebied van communicatie via Modbus (Master/Slave), PROFIBUS-DP, PROFINET-RT of Ethernet en bewezen JUMO PID regelalgoritmen met optimalisatie mogelijkheden.
De piëzoresistieve silicium druksensoren uit de MIDAS serie van JUMO zijn extreem belastbaar en duurzaam. De bewezen temperatuursensoren van JUMO staan garant voor nauwkeurige en betrouwbare meting. Vanwege de hoge luchtvochtigheid in het proces werd tijdens de voorbereidingen tevens een RVS IP66 kast geadviseerd.
Door gebruik te maken van meerdere expertises en de verschillende componenten goed op elkaar af te stemmen is voor Warmerdam een stuk efficiëntieverbetering gerealiseerd waar alle partijen trots op zijn.