In Nederland eten we gemiddeld 131 gram groente per dag. Volwassenen (145 gram) eten meer groente dan kinderen (79 gram). De groente inname neemt toe met de leeftijd. Zo’n 83% van de groente eten we tijdens de avondmaaltijd en 11% tijdens de lunch, aldus gegevens van het Voedingscentrum.
Groenten bereikt ons op verschillende manieren. Zo wordt er groente geïmporteerd vanuit de hele wereld of vanaf Nederlandse bodem. Als we kijken naar het aanbod aan verse producten bij de groenteboer, op de markt of in de schappen van de supermarkten is er keuze te over. Voordat bladgroenten, knolgewassen, koolsoorten, uien en kiemgroenten op ons bord liggen gaat er een interessant proces aan vooraf.
De Nederlandse zaadveredelingsindustrie is constant bezig processen verder te verbeteren om gewassen zo optimaal mogelijk tot groei en oogst te kunnen brengen.De firma Bejo Zaden uit Warmerhuizen, met vestigingen in meer dan dertig landen, is toonaangevend in veredeling, productie en verkoop van groentezaden. Voor zaadveredeling is veel onderzoek nodig en Bejo maakt hiervoor o.a. gebruik van test klimaatkamers. Hierin wordt de invloed van bijvoorbeeld temperatuur, luchtvochtigheid en verlichting op de ontwikkeling van zaad onderzocht.
Frost Klimaattechniek uit Stompetoren is gespecialiseerd in het leveren en installeren van klimaatkasten. Speciaal voor Bejo heeft het bedrijf haar krachten gebundeld met JUMO.
Efficiëntie staat centraal bij de zaadveredeling in Nederland en daarom is het belangrijk om alle factoren die van invloed kunnen zijn op de groei van zaden te monitoren en eventueel bij te kunnen sturen. Voor dit proces beschikt Bejo over klimaatkasten voor testdoeleinden. Een van deze kasten is de zogenaamde 9 compartimentenkast. Hiervoor is Bejo op zoek gegaan naar vervanging. Aan de firma Frost luidde de opdracht om het ontwerp van de oude kast als basis te nemen voor de nieuwe.
Broeikas
mTRON T
broeikas
Voor de besturing van de nieuwe test klimaatkast met 9 compartimenten is specifieke kennis noodzakelijk. In de huidige kast werd gemeten op temperatuur en relatieve vochtigheid, dit zal ook in de nieuwe kast de basis zijn. Tevens dient de nieuwe kast voorzien te zijn van uitbreidingsmogelijkheden voor te verwachten nieuwe toepassingen. Met name de gewenste ondergrens van de temperatuur zal kunnen worden verlaagd. Om het zaad te kunnen roteren is ieder compartiment uitgevoerd met een zogenaamde rollerbank. Wens van Bejo hierbij is om gebruik te kunnen maken van één centrale regeling, dit is gerealiseerd in de vorm van een PLC-besturing met een intuïtief te bedienen HMI. Op het gebied van verlichting wenst Bejo in de verschillende compartimenten LED-modules in plaats van de standaard armaturen.
PLC-techniek in combinatie met regeltechniek vraagt om specialistische kennis en kunde. Jarenlange ervaring op dit gebied heeft ervoor gezorgd dat de firma Frost JUMO gevraagd heeft voor de besturing van de nieuwe 9 compartimenten klimaatkast van Bejo. Per compartiment wordt temperatuur, luchtvochtigheid en verlichting geregeld. Het is de bedoeling dat deze grootheden per ruimte willekeurig kunnen worden ingesteld, zonder dat dit bijvoorbeeld leidt tot condensatieproblemen. Zo dient de ingestelde temperatuurgradiënt in ieder willekeurig compartiment zowel positief als negatief haalbaar te zijn. Naast het afzonderlijk verwarmen, koelen, bevochtigen en drogen regelt en bestuurt JUMO mTRON T de ventilatiesnelheid
en de besturing van de rollenbanken en lichtintensiteit per compartiment.
De samenwerking van Frost met JUMO heeft bij Bejo geresulteerd in een installatie die voldoet aan alle relevante koeltechnische en elektrotechnische eisen. Het ontwerp en de uitwerking voorzien in de hoogste installatiebetrouwbaarheid waarbij geanticipeerd is op de toekomst. Zo is de kast gereed voor bijvoorbeeld het opstellen van een dubbele compressor. Inzet is gericht op zekerheid, nauwkeurigheid en bedieningsgemak. Hiermee wordt bijgedragen aan onderzoeken die meer inzicht geven in de fysiologische aspecten van de zaden van Bejo wat kan leiden tot opbrengstverhoging, opbrengstzekerheid en een verbeterde productkwaliteit.