Waarschuwing

Waarschuwing

Er is een ongeldige configuratie gevonden. Neem contact op met de beheerder.

 
Waarschuwing

Waarschuwing

Er is een ongeldige configuratie gevonden. Neem contact op met de beheerder.

 
Water2Water unit van Rainmaker

Water2Water unit van Rainmaker

Het Water-to-Water systeem

Het Water-to-Water systeem kan efficiënt worden aangedreven door wind, zon, net, generator of combinaties daarvan

Insert your alternative text
SUCCESVERHAAL - TOEPASSING VAN DE JUISTE SENSOREN IN EEN INNOVATIEF ONTZITINGSYSTEEM

Veilig drinkwater met innovatieve technologie

Onlangs is JUMO door Rainmaker Holland B.V. gevraagd om mee te denken aan de toepassing van de juiste sensoren in een innovatief ontziltingsysteem. Een belangrijk aandachtspunt is de vereiste corrosiebestendigheid.

Opdracht

Rainmaker is gespecialiseerd in de decentrale ontwikkeling en productie van watertechnologie om veilig drinkwater te leveren aan afgelegen locaties wereldwijd. Om dit doel te bereiken heeft Rainmaker twee productlijnen ontwikkeld: Air-to-Water en Water-to-Water.

De uitdaging

Helaas is vers water ongelijk verdeeld. Vandaag de dag leven naar schatting 800 miljoen mensen wereldwijd zonder toegang tot een bron van veilig drinkwater. In Noord-Afrika, het Midden-Oosten, India, Mexico en grote delen van Zuid-Amerika, maar ook op veel eilanden en in veel regio's is er een structureel tekort. Juist op die plaatsen waar het moeilijk is om drinkwater toegankelijk te maken zet Rainmaker innovatieve technieken in.


Oplossing

De oplossing Air-to-Water

Een decentrale en door duurzame energie aangedreven techniek van Rainmaker genaamd Airto-Water en Water-to-Water produceert veilig drinkwater tegen de laagste kosten per liter. De Air-to-Water unit maakt gebruik van een turbine die lucht door een warmtewisselaar duwt. In de warmtewisselaar wordt lucht gekoeld en vindt condensatie plaats. De geoptimaliseerde koel-verwarmingscyclus maakt een efficiënt energieverbruik mogelijk voor een hogere waterproductie. Het verzamelde water wordt gezuiverd en gedesinfecteerd om de hoogste drinkwaternormen te garanderen. Hoewel deze technologie is ontwikkeld om te worden aangedreven door hernieuwbare energie, kan ze ook worden aangedreven door traditionele energiebronnen. Op basis van de omgevingstemperatuur en de luchtvochtigheid kan een enkele Air-to-Waterunit tot 5.000 liter water per dag produceren en kan deze eenvoudig worden geschaald om aan de vereiste waterbehoefte te voldoen. Om een efficiënte waterproductie te garanderen, heeft Rainmaker een adaptief controlesysteem ontwikkeld dat de waterproductie maximaliseert, afhankelijk van de omgevingsconditie op de inzetlocatie.

Het Water-to-Water systeem kan efficiënt worden aangedreven door wind, zon, net, generator of combinaties daarvan

De oplossing Water-to-Water

Op basis van een opkomende membraandestillatietechnologie is Water-to-Water een zeewaterontziltingssysteem waarbij water onder lage druk wordt verdampt door een warmtepompcondensatieproces. De damp die bij dit verwarmingsproces ontstaat, verspreidt zich door een microporeus hydrofoob membraan en alle onzuiverheden blijven in het bronwater achter. De drijvende kracht van deze technologie is het partiële drukverschil (temperatuurverschil) tussen elke zijde van de membraanporiën.


Project resultaat

JUMO industriële sensortechnologie

Voor hun EU-project met Water-to-Water technologie op Gran Canaria zocht Rainmaker naar de juiste sensoren. Er werden verschillende sensoren geïmplementeerd om de duurzaamheid van het systeem te bewaken en de veiligheid van de installatie te garanderen. Omdat de W2W een ontziltingsinstallatie is, moest de corrosiebescherming worden gegarandeerd. JUMO heeft een uitgebreide selectie van sensoren en automatiseringsapparatuur die geschikt zijn voor waterbehandeling. Voor de W2W unit heeft Rainmaker gebruik gemaakt van JUMO meettechniek. Voor geleidbaarheidsmeetsensoren uit de JUMO Blackline serie en transducers uit de JUMO ecoTRANS serie zijn deze geïmplementeerd. Deze apparatuur wordt gebruikt voor een nauwkeurige geleidbaarheidsmeting die de kwaliteit van schoon drinkwater garandeert. Voor de meting van de geleidbaarheid aan de afvalwaterzijde heeft Rainmaker gekozen voor de JUMO CTI-500. Deze sensor is uitermate geschikt voor hoge geleidbaarheidswaarden omdat dit een inductieve meting is. De MIDAS C18 SW-sensor van JUMO wordt gebruikt om de druk aan de vuilwaterzijde te controleren. Dit is een titanium sensor die zeer geschikt is voor water met een hoog zoutgehalte.

Het Water-to-Water systeem kan efficiënt worden aangedreven door wind, zon, net, generator of combinaties daarvan. Hierdoor kan het water nu op de plaats van gebruik worden geproduceerd, waardoor de transporten distributiekosten worden geëlimineerd. Water-to-Water-units zijn verkrijgbaar in drie maten en produceren 37.500, 75.000 of 150.000 liter drinkwater per dag.

transducers uit de JUMO ecoTRANS serie

transducers uit de JUMO ecoTRANS serie

JUMO CTI-500

JUMO CTI-500


Subsidie van Europa
Het project Water-to-Water (W2W) is gefinancierd uit het onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon 2020
van de Europese Unie in het kader van subsidieovereenkomst nr. 873854. Meer informatie is te vinden op
de website van de Europese Commissie

Binnenzijde W2W unit Rainmaker

Binnenzijde W2W unit Rainmaker

Schematische doorsnede W2W unit Rainmaker

Schematische doorsnede W2W unit Rainmaker

De W2Wunit van Rainmaker maakt  gebruikt van duurzame energie  opgewekt door een windturbine

De W2Wunit van Rainmaker maakt gebruikt van duurzame energie opgewekt door een windturbine

W2W unit Rainmaker voor  vervaardiging van schoon  drinkwater

W2W unit Rainmaker voor vervaardiging van schoon drinkwater