Hand beim Diesel tanken
Succesverhaal niveaumeting

Niveaubewaking in dieseltanks

Volgens het CBS is de gemiddelde prijs voor diesel tussen 2020 en 2021 met meer dan 18 procent gestegen. Daarom zou het voor tankstation exploitanten nuttig kunnen zijn om proactief na te denken over brandstofopslag. Dit om de rentabiliteit te verhogen. Een eerder zeldzaam, maar niettemin reëel gevaar is wanneer water zijn weg vindt in de brandstoftank van een voertuig tijdens een volledig normale tankbeurt. Een niveauoplossing van JUMO lost dit probleem op.

Opdracht

Hoe kan het gebeuren dat bij het benzinestation een water-dieselmengsel uit de kraan stroomt? De laatste jaren is herhaaldelijk water in ondergrondse diesel- of benzinetanks binnengedrongen, vooral bij hevige regenval, en heeft deze tanks verontreinigd.

Dit is niet goed voor de motoren. Aangezien de twee vloeistoffen niet vermengen en er nog een zekere hoeveelheid diesel in het injectiesysteem aanwezig is, kan de motor toch nog kort starten. De getroffenen zouden er echter niet ver mee kunnen rijden. Dit komt doordat het water naar de bodem van de tank zinkt en als eerste door de pomp wordt aangezogen. Dit kan tot aanzienlijke schade leiden. Het gehele brandstofsysteem moet worden gereinigd en de filters dienen te worden vervangen.

Om dit te voorkomen, gaf een fabrikant van dieseltanksystemen JUMO de opdracht een totaaloplossing te vinden. Het vulpeil in een dieseltank moest continu worden gemeten om realtime meldingen te kunnen versturen en om pompregeling te kunnen toepassen. Tegelijkertijd moest het binnendringen van water worden gedetecteerd via een grensniveaumeting.


De JUMO NESOS serie met verschillende vlotterschakelaars

Oplossing

De door JUMO geïmplementeerde oplossing is gebaseerd op een combinatie van producten uit de JUMO NESOS serie. Een vlotterschakelaar en een niveauzender zijn in één product geïntegreerd, zodat montage ook alleen via een tankopening mogelijk is. Bovendien beschikt de JUMO NESOS serie over de vereiste goedkeuringen voor explosieveilige omgevingen.

Innovatieve combi 

De vlotterschakelaar maakt gebruik van de verschillende dichtheden van water en dieselbrandstof. Het is ontworpen om te drijven op het grensvlak tussen water en diesel, waardoor alarmsignalering mogelijk wordt. Bij de toepassing voor dieseltanks is de JUMO NESOS combisensor een speciale uitvoering met een totale lengte van meer dan 4 m. Door het vulpeil te meten kan de exploitant van het tankstation het huidige dieselpeil en het gemiddelde verbruik bepalen, zodat hij zijn behoeften met vooruitziende blik economisch kan plannen.

Bovendien bieden JUMO NESOS niveauzenders een quasi-continu standaardsignaal van 4 tot 20 mA in een temperatuurbereik van -52 tot +180 °C. De resolutie is tot 5,5 mm. Varianten met Pt100 of Pt1000 temperatuursensoren en met temperatuurschakelaar, temperatuurtransmitter en display zijn optioneel verkrijgbaar.

Automatiseringssysteem voor fabrieksbesturing

De complete installatiebesturing kan met het meet-, regel- en automatiseringssysteem JUMO mTRON T worden uitgevoerd. Het modulaire concept met variabele in- en uitgangsmodules in combinatie met krachtige bedieningspanelen is net zo overtuigend op het gebied van meetwaardeverwerving als voor complexe besturingstaken en verfijnde automatiseringsoplossingen. Bijzonder hoogwaardige, universele analoge ingangen voor een grote verscheidenheid aan
inputvariabelen en het sinds jaren beproefde JUMO-regelalgoritme zorgen voor een hoge procesbetrouwbaarheid en een zo groot mogelijke transparantie. Een digitale ingangsmodule wordt gebruikt voor de noodzakelijke online alarmering. De gebruiker kan dus informatie per e-mail op zijn smartphone ontvangen.

Het digitale aanwijsinstrument JUMO diraVIEW meldt storingen direct op de tank. Zelfs het basisinstrument van deze serie is uitgerust met een analoge ingang, 2 binaire ingangen, 2 relaisuitgangen, 2 logische uitgangen en een voeding voor tweedraads transmitters. 3 uitbreidingsslots kunnen worden uitgerust met extra in- en uitgangen en met interfaces. Alarmteksten worden bijzonder opvallend weergegeven door de kleurverandering van groen naar rood.

JUMO diraVIEW digitaal aanwijsinstrument

De digitale aanwijsinstrumenten van de JUMO diraVIEW serie in verschillende formaten

JUMO mTRON T meet-, regel- en automatiseringssysteem met HMI

JUMO mTRON T meet-, regel- en automatiseringssysteem met HMI voor tankbewaking

Projectresultaat

De niveaumonitoring werd naar wens uitgevoerd. De JUMO NESOS combinatie-oplossing bestaande uit een vlotterschakelaar en een niveauzender zorgt voor een nauwkeurige niveaumeting. Deze signaleert wanneer bijvullen noodzakelijk is en waarschuwt als er water in de tank komt. Enerzijds wordt het alarm online geactiveerd met behulp van het JUMO mTRON T meet-, regel- en automatiseringssysteem, dat ook de pomp aanstuurt. Anderzijds worden alarmteksten via het digitale display van de JUMO diraVIEW in verschillende kleuren direct op de tank weergegeven.