Getrocknete Kräuter
Succesverhaal over het drogen van kruiden

Fluwelen handschoenen voor kruidenbehandeling

Gedroogde kruiden zijn niet alleen onmisbaar in de keuken. Al millennia lang spelen ze ook een belangrijke rol bij de bereiding van geneesmiddelen. Een veelgebruikte vorm is kamillethee. De kruiden moeten voorzichtig worden behandeld om een optimale kwaliteit en een zo hoog mogelijk gehalte aan de werkzame stof te garanderen.

Opdracht

Bij Hofgutkräuter GmbH & Co. KG in Reinheim, Duitsland, worden verschillende kruiden gedroogd met een banddroogmachine voor verdere verwerking bij theeproducenten of extracteurs. Hiertoe behoren kamille, pepermunt, paardenbloem, arnica-wortel, citroenmelisse, artisjokken en pastinaken.

Afhankelijk van het product variëren de temperatuur en de bandsnelheid van het droogproces. De te drogen producten worden met een transportband naar de banddroger gebracht.Terwijl de kruiden door het systeem met in totaal 5 draaipunten gaan, worden zij gedroogd door toevoer van warme lucht.

Kruiden drogen

Oplossing

De banddroger die tot nu toe werd gebruikt door Hofgutkräuter GmbH & Co. KG in Reinheim, Duitsland, is omgebouwd om de energie-efficiëntie te verbeteren en de flexibiliteit van het systeem te vergroten.

In de banddroger wordt op ca. 20 meetpunten temperatuur, druk en toerental van de ventilator en uitlaatlucht gemeten. Het automatiseringssysteem JUMO mTRON T is verantwoordelijk voor het aansturen van het  desbetreffende droogproces. Het systeem wordt op storingen gecontroleerd en de meetwaarden worden opgeslagen voor traceerbaarheid en documentatie.

In het toevoerluchtgebied worden vochtigheids- en temperatuurregelaars gebruikt. Bovendien worden er hygrothermische omvormers en temperatuursensoren gebruikt. In het luchtafvoergedeelte worden (o.a.) JUMO dTRON regelaars als toerentalvoeler samen met JUMO verschildruktransmitters ingezet. Ook wordt de riemaandrijving door JUMO dTRON regelaars aangestuurd.


 Binnenaanzicht van de banddroger

Binnenaanzicht van de banddroger

 De bevoorrading voeden

De bevoorrading voeden

Project resultaat

Dankzij het uitgebreide portofolio heeft JUMO de gehele installatie gemoderniseerd. Naast de 2 centrale eenheden zijn 14 meerkanaals-regelmodules, 16 analoge ingangsmodules en 19 digitale ingangs- en uitgangsmodules ingezet. Bovendien is het complete systeem voor de sensortechniek geleverd.