Industrietaucher
SUCCESVERHAAL – DECOMPRESSIEKAMERS EN HYPERBARE TUNNEL-SYSTEMEN

Wanneer zuurstof van levensbelang is

Werken onder bijzondere omstandigheden vraagt om specialistische kennis en kunde zeker indien zuurstof van levensbelang is. IHC Hytech B.V. is specialist op het gebied van hoogwaardige en efficiënte hyperbare apparatuur voor meerdere eindmarkten. Als onderdeel van Royal IHC ontzorgt het bedrijf uit Raamsdonksveer de klant bij complexe projecten, zowel boven als onder water, onder de meest uitdagende omstandigheden.

Opdracht

Decompressiekamer

Een van die oplossingen is de decompressiekamer van IHC Hytech B.V.. Een decompressiekamer of hyperbare kamer is een ruimte die wordt gebruikt voor hyperbare zuurstoftherapie en voor de preventie en behandeling van decompressieziekte ook wel caissonziekte. Bij caissonziekte krijgen duikers last van het feit dat, door het verblijf onder druk, meer stikstofgas dan normaal in het lichaam wordt opgenomen.

Dit veroorzaakt in het uiterste geval gevaarlijke belletjes die dodelijk kunnen zijn als deze via de bloedbaan de hersenen bereiken.

In een decompressiekamer wordt het slachtoffer zo snel mogelijk in een verhoogde druk geplaatst om daarna langzaam de druk te laten zakken. Het daarbij inademen van zuiver zuurstof zorgt voor het versneld afvoeren van stikstof in de bloedbaan.

Tunnelsysteem

Tunnelsystemen worden o.a. ingezet bij tunnelbouw met tunnelboormachines. Werken onder dergelijke omstandigheden vraagt extra controle met betrekking tot gezondheid. De saturatie systemen van IHC Hytech B.V. zijn dan ook uitgerust met verschillende aan elkaar verbonden drukkamers.

Een dergelijk systeem kan bijvoorbeeld bestaan uit  personen shuttles, decompressiekamers en hyperbare leefruimtes, tezamen vormen zij een compleet tunnelsysteem. Deze worden ingezet in drukvelden van bijvoorbeeld tunnelboor machines-(TBM’s).          


Tunnelsysteem IHC Hytech B.V. © IHC Hytech B.V.

Oplossing

In tunnelsystemen en decompressiekamers worden verschillende waardes gemeten. Voor het monitoren en registreren van zuurstofpercentage, druk, temperatuur en vochtigheid maakt IHC Hytech B.V. gebruik van apparatuur van JUMO Meet- en Regeltechniek B.V. uit Weesp.

Voor het verwerken van data is gekozen voor het datalogsysteem uit de JUMO LOGOSCREEN serie. Kenmerkend voor deze dataloggers is de flexibiliteit bij toepassing. De eenvoudige programmering van het systeem voorziet in snelle invoer van nieuwe projecten die met enkele eenvoudige handelingen geprogrammeerd zijn. Daarnaast is er ruime keuze uit universele meetingangen naast analoge en digitale ingangen.

De mathematische module van de JUMO LOGOSCREEN voorziet in berekening van de resulterende waarde uit de meetwaarden van verschillende sensoren. Voorbeeld is de partiële zuurstofdruk waarvoor de druk en het zuurstofpercentage als basis genomen worden.

De logische module stelt IHC Hytech B.V. in staat om een visuele en akoestische alarmunit met mute-functie te maken op basis van de alarmwaarden van diverse sensoren.

De absoluut robuuste uitvoering van de JUMO LOGOSCREEN zorgt er voor dat ook in de veeleisende maritieme en petrochemische markt de loggers uitstekend overeind blijven en niet kapot te krijgen zijn. Bijkomend voordeel is de usb-stick voor data transport en of als configuratietool waardoor het verplicht programmeren met de laptop niet langer nodig is.

Decompressiekamer IHC Hytech  © IHC Hytech B.V.

Decompressiekamer IHC Hytech © IHC Hytech B.V.

JUMO LOGOSCREEN in controle unit IHC Hytech B.V. © IHC Hytech B.V.

JUMO LOGOSCREEN in controle unit IHC Hytech B.V. © IHC Hytech B.V.

Project resultaat

Omdat het voor IHC Hytech B.V. belangrijk is dat temperatuur en druk helder worden weergegeven, is gekozen voor digitale paneel-meters uit de JUMO diraTRON serie. Na jarenlang gebruik van de JUMO di08 en JUMO iTRON 08 uitleesapparatuur en temperatuurregelaars is IHC Hytech B.V. dit jaar overgestapt op de nieuwe JUMO displays uit de diraVIEW en diraTRON serie. Beide bieden dezelfde uitstekende kwaliteit als de oude serie en zelfs meer. De extra matrix display wordt gebruikt om aanvullende tekstuele informatie af te kunnen geven aan de gebruiker, bijvoorbeeld als de koeling of verwarming in een ruimte actief is. Door het eveneens eenvoudige programmeerconcept levert het programmeren van de nieuwe JUMO displays IHC Hytech B.V. welkome tijdwinst op.