SUCCESVERHAAL – VAN MEEL TOT MEDITERRAANS BROOD

Bueno come il pane

Buono come il pane - zoals de Italianen zeggen, oftewel het brood bepaalt de maaltijd! Wij kennen allemaal de Italiaanse focaccia. Water, meel, olijfolie, zout en zuurdesem vormen de basis van dit authentieke mediterrane brood. Toch is er meer nodig dan het samenvoegen van deze bestanddelen, het kneden en het rijzen van het deeg zijn onmisbare aanvullingen om tot het optimale eindresultaat te kunnen komen. Boboli Benelux uit Bunschoten bakt sinds 1998 een breed mediterraan broodassortiment. Op de productie aan de Kronkels werken 325 man fulltime om jaarlijks 75 miljoen broden en hartige snacks te leveren aan supermarkten en cateringbedrijven in Noordwest-Europa en de Verenigde Staten.

Opdracht

Boboli startte hun broodproductie aan de Energieweg, waar de productiecapaciteit al snel opliep naar 3200 producten per uur. De diversiteit van producten was daar echter relatief klein. Met de verhuizing naar de Ansjovisweg, een ruimere locatie met meer machines en geautomatiseerde processen, konden de productie aantallen opgevoerd worden naar 7200 producten met een grotere diversiteit. De automatisering van de oven aanvoer, de luchtbehandelingskast, de rijskast, het deegtransport, de vriezer en de oven bestond vooral uit op zichzelf staande productieprocessen en deze processen waren vooral PLC-bus georiënteerd.

Op het hoofdkantoor van de Kronkels zijn nu 2 lijnen aanwezig met respectievelijk 12.000 en 24.000 hoogwaardige producten per uur. De nieuwe Focaccia lijn is tot stand gekomen via een mooie samenwerking tussen Boboli Benelux en verschillende externe partners. Te noemen BVT Bakery Service, Akker Electro voor de automatisering, Verbrugge Koeltechniek voor de koeltechniek en JUMO Meet- en Regeltechniek voor de klimaatregeling.

De Focaccia lijn heeft een capaciteit van 24.000 producten per uur


borstelmachine

De lijn begint met deegtransport via de aandrukband en de patroonvormer op de peelboards. De boards gaan via de lift naar de eerste verdieping de rijskast in. Wanneer de peelboards de rijskast uitkomen, haalt de knabbelband de deegstukken van de peelboard. De lege peelboards gaan via de borstelmachine terug naar de patroonvormer.

oven deeg

De deegstukken gaan via de deegvoorvormer naar de boterovertrekker, de kaasstrooier en decoratiestrooier. Vervolgens gaan de deegstukken de oven in.

Oplossing

De besturing van de Focaccia lijn vindt plaats vanuit de besturingskast. Een S7 1500 PLC bezit 288 digitale ingangen, 112 digitale uitgangen en 4 analoge uitgangen. De CPU van de PLC is verbonden met een switch en deze switch brengt alle netwerk verbindingen samen. De gateway DFE32B is met de switch verbonden via de PN2. Deze gateway verzorgt de omzetting van het netwerk naar S-bus. Via tien van deze gateways verloopt de hele sturing van 68 frequentie- en 4 servo regelaars voor alle motoren. Via de drie touchscreens 12" PN3, PN4 en PN5 kunnen de verschillende productparameters van de Focaccia lijn ingesteld worden.

Via PN6 wordt de rijskast bestuurd en is er ook een verbinding met de klimaat regeling. De klimaatregeling bestaat uit een luchtbehandelingskast (LBK) die via een regelsysteem de juiste temperatuur en vocht in de rijskast verzorgt.

De stapelaar wordt bestuurt door de PN7 en deze zorgt ervoor dat de lege peelboards via de borstelmachine teruggaan naar de patroonvormer. Als er geen deeg is gaan de peelboards het buffersysteem in.

Project resultaat

Industriële netwerk technologie is gebaseerd op bewezen IT standaarden (TCP/IP kantooromgeving) en biedt ondersteuning aan ethernet communicatie op alle niveaus. Hierdoor kun je eenvoudige bekabeling (CAT 6) toepassen tegen lage kosten. Door aanpassing van de eigenschappen betreffende omgevingscondities en real time gedrag is de inzet van industriële netwerk technologie in industriële applicaties geen enkel probleem meer. Binnen de industriële netwerk technologie profiteert de gebruiker van het geïntegreerde diagnose model, fail-safe communicatie en wireless WLAN communicatie voor optimale beschikbaarheid van het automatiseringssysteem.

Industriële netwerk technologie maakt de integratie mogelijk van veldinstrumentatie voor allerlei grootheden zoals temperatuur, vocht, druk en flow. De unieke eigenschappen van netwerk technologie helpen uw productieproces te optimaliseren en zorgen voor een hogere beschikbaarheid, betere performance en flexibiliteit.