temperatuurtransmitters
BLOG

Temperatuurtransmitter- definitie, werking en soorten

Wat zijn temperatuurtransmitters en hoe werken ze ?

Temperatuurtransmitters, ook wel meetomvormers genoemd, spelen een cruciale rol in industriële meet- en automatisatiesystemen. Ze dienen als schakel tussen temperatuursensoren en de systemen die temperatuurmetingen nodig hebben. Maar hoe werken ze precies?

Een temperatuurtransmitter fungeert als een versterker voor het signaal dat afkomstig is van een temperatuursensor, zoals een Pt100 weerstandstemperatuursensor of een thermokoppel. Deze sensoren meten de temperatuur in verschillende omgevingen en genereren een elektrisch signaal op basis van die meting.

De temperatuurtransmitter verwerkt dit signaal en voert een aantal essentiële taken uit:

 • Linearisatie: temperatuursensoren geven niet altijd lineaire signalen af. De temperatuurtransmitter past een correctie toe om ervoor te zorgen dat het uitgangssignaal overeenkomt met de temperatuurmeting.

 • Signaalconversie: het signaal wordt omgezet in een gestandaardiseerd uitgangssignaal, zoals 0-10 V of 4-20 mA. Dit maakt het signaal bruikbaar voor andere apparaten, zoals PLC's, regelaars en registratiesystemen. Een voorbeeld kan dit verduidelijken: stel dat we een temperatuursensor hebben met een meetbereik van 0-100°C. Bij de laagste temperatuur, bijvoorbeeld 0°C, zal de temperatuur meetomvormer 4 mA stroom uitgeven. Naarmate de temperatuur stijgt, neemt de stroom proportioneel toe totdat deze 20 mA bereikt, wat overeenkomt met de hoogste temperatuur die de sensor kan meten, in dit geval 100°C.

Kortom, temperatuurtransmitters zijn het hart van meet- en automatisatiesystemen. Ze zorgen ervoor dat fysieke temperatuurwaarden worden omgezet in meetbare en begrijpelijke signalen voor industriële toepassingen.

Meetsysteem met JUMO Wtrans B draadloze temperatuursensoren

Meetsysteem met JUMO Wtrans B draadloze temperatuursensoren

Soorten temperatuurtransmitters

Temperatuurtransmitters zijn beschikbaar in verschillende varianten om te voldoen aan de diverse behoeften van industrieën. De belangrijkste soorten temperatuurtransmitters zijn:

Analoge temperatuurtransmitter

 • Temperatuurtransmitter 4-20 mA: dit is het meest voorkomende type temperatuurtransmitter en wordt breed gebruikt in industriële toepassingen vanwege de nauwkeurigheid en betrouwbaarheid.
 • Temperatuurtransmitter 0-10 V: een ander analoog type dat wordt gebruikt in situaties waarbij dit uitgangssignaal beter geschikt is.

Digitale temperatuurtransmitters

 • Digitale temperatuurtransmitters bieden geavanceerde communicatie- en diagnostische mogelijkheden, waardoor ze geschikt zijn voor complexe systemen.

Temperatuurtransmitters uit de JUMO dTRANS T03 serie

Voordelen van temperatuurtransmitters

Het gebruik van temperatuurtransmitters biedt verschillende voordelen, waaronder:

 • Nauwkeurigheid: ze verbeteren de nauwkeurigheid van temperatuurmetingen, wat essentieel is voor veel industriële processen.
 • Interferentie: temperatuurtransmitters zorgen ervoor dat het signaal van de temperatuursensor bestand is tegen storingen in industriële omgevingen, zelfs over grote afstanden.
 • Galvanische scheiding: ze bieden scheiding tussen elektrische systemen, wat de veiligheid en betrouwbaarheid vergroot.
 • Gebruik van kabels: in plaats van dure compensatiekabels kunnen gewone kabels worden gebruikt, wat kostenbesparingen oplevert.
 • Temperatuurcompensatie: sommige transmitters compenseren de temperatuur van aansluit klemmen (koude las), waardoor de metingen nog nauwkeuriger worden.
 • Diagnostische capaciteiten: moderne digitale transmitters vereenvoudigen onderhoud en bieden uitgebreide diagnostische mogelijkheden.
 • Compatibiliteit: de uitgangssignalen van transmitterszijn compatibel met veel standaard apparaten, waardoor ze gemakkelijk kunnen worden geïntegreerd in bestaande systemen.

Toepassing van temperatuurtransmitters in verschillende industrieën

Temperatuurtransmitters worden in de industrie veelvuldig ingezet vanwege hun cruciale rol bij het meten en regelen van temperatuur, wat van vitaal belang is voor zowel de productkwaliteit als de veiligheid. Laten we eens kijken naar enkele van de belangrijkste industrieën waarin temperatuurtransmitters onmisbaar zijn:

1. Chemische Industrie

In de chemische industrie zijn temperatuurmetingen cruciaal voor reactie controle en procesbewaking. Temperatuurtransmitters worden gebruikt om ervoor te zorgen dat chemische processen bij de juiste temperaturen worden uitgevoerd, wat de productkwaliteit en de veiligheid van het personeel garandeert.

2. Voedingsmiddelenindustrie

In de voedingsmiddelenindustrie spelen temperatuurtransmitters een cruciale rol bij het bewaken van de temperatuur in ovens, koel- en vriesapparatuur, en pasteurisatieprocessen. Ze helpen ervoor te zorgen dat voedselproducten veilig worden verwerkt en voldoen aan de regelgeving voor voedselveiligheid.

3. Farmaceutische Industrie

De farmaceutische industrie heeft strenge eisen voor temperatuur controle, vooral bij de productie van medicijnen en vaccins. Temperatuurtransmitters garanderen dat de temperatuurcondities binnen gecontroleerde omgevingen worden gehandhaafd, wat van vitaal belang is voor de werkzaamheid en veiligheid van farmaceutische producten.

4. Energieopwekking

In de energiesector spelen temperatuurtransmitters een rol in het bewaken van de temperatuur in elektrische generatoren, turbines en koelsystemen. Dit draagt bij aan de efficiëntie van energieopwekking en helpt bij het voorkomen van oververhitting of storingen.

5. HVAC (Heating, Ventilation, and Air Conditioning)

In de HVAC-industrie worden temperatuurtransmitters gebruikt voor het regelen van verwarming, ventilatie en airconditioningssystemen in gebouwen. Ze zorgen voor een comfortabele en energiezuinige omgeving in woon- en zakelijke gebouwen.

6. Petrochemische industrie

De petrochemische sector maakt uitgebreid gebruik van temperatuurtransmitters om de temperatuur te bewaken in raffinaderijen, opslagtanks en pijpleidingen. Dit helpt bij het waarborgen van de veiligheid en efficiëntie van deze complexe processen.

7. Procesindustrie

In de algemene procesindustrie zijn temperatuurtransmitters onmisbaar voor het controleren van verschillende parameters. Of het nu gaat om het smelten van metalen, het vervaardigen van kunststoffen of het reguleren van chemische reacties, temperatuurmetingen spelen een cruciale rol in het gehele productieproces.

8. Life sciences

In de life sciences, met name in laboratoria en onderzoeksfaciliteiten, worden temperatuurtransmitters gebruikt om een constante temperatuur te handhaven voor gevoelige experimenten en opslag van monsters. Dit draagt bij aan de nauwkeurigheid en reproduceerbaarheid van onderzoeksresultaten.

Kortom, temperatuurtransmitters zijn veelzijdige apparaten die in talloze industrieën worden gebruikt om temperatuurmetingen te optimaliseren, de productkwaliteit te waarborgen en de veiligheid te verbeteren. Hun flexibiliteit en betrouwbaarheid maken ze onmisbaar in moderne industriële en technische toepassingen.

JUMO dTRANS T06 Ex zone temperatuurtransmitters

JUMO dTRANS T06 Ex Zone goedgekeurde temperatuurtransmitters

Temperatuurtransmitters en temperatuursensoren – welke kies jij?

De keuze tussen een temperatuursensor en een temperatuurtransmitter hangt af van jouw specifieke behoeften. Een temperatuursensor meet eenvoudigweg de temperatuur en geeft een signaal af. Een temperatuurtransmitter, zoals hierboven beschreven, voert extra taken uit om het signaal geschikt te maken voor verdere verwerking.

Als nauwkeurigheid, betrouwbaarheid en communicatie van gegevens cruciaal zijn, is een temperatuurtransmitter de juiste keuze. Voor eenvoudige temperatuurmetingen volstaat een temperatuursensor.

Conclusie

Temperatuurtransmitters spelen een cruciale rol in industriële meet- en automatisatiesystemen. Ze verbeteren de nauwkeurigheid, betrouwbaarheid en functionaliteit van temperatuurmetingen in diverse industrieën. De keuze tussen verschillende soorten hangt af van de specifieke eisen van jouw toepassing.

Meer informatie nodig?

Als je vragen hebt over meetomvormer, kun je contact met ons opnemen en je vragen stellen via dit formulier.

Dit is een verplicht veld. Vul een achternaam in
Dit is een verplicht veld. Vul een geldig e-mail adres in

Over de auteur
Author

Saskia van der Laan - Marketing +31294768050 Saskia.vanderLaan@jumo.net +31294768050


Technische specialist

Dirk Kop - Technische specialist +31294491481 Dirk.Kop@jumo.net +31294491481