niveauschakelaars
BLOG

Hoe werkt een niveauschakelaar?

Apparaten die werken volgens het aan-uit-principe worden al eeuwenlang gebruikt, onder meer om de waterstroom in de landbouw te regelen. Tot op de dag van vandaag is een niveauschakelaar het meest gebruikte apparaat om niveau voor vloeistof te meten. Hoe werken ze en waar danken ze hun populariteit aan?

Niveauschakelaar

Een niveauschakelaar ook wel pompschakelaar genoemd, is het onderdeel van een pomp dat wordt gebruikt om het waterniveau in een tank te regelen. Ze maken het mogelijk om deze op een efficiënte en economische wijze te vullen.

Constructie van een niveauschakelaar

De eenvoudigste mechanische niveauschakelaar bestaat uit:

 • een vlotter met een holle ruimte erin
 • een geleide buis
 • aanpassingsflenzen die de beweging op de buis beperken
 • een reedcontact schakelaar (sensor met ingebouwde magneet) in de buis

Bij moderne elektrische niveauschakelaars is het schakelelement een elektrisch circuit en is de constructie ervan ingewikkelder.

Hoe werkt de niveauschakelaar in een waterpomp?

Niveauschakelaar - werkingsprincipe

De met lucht gevulde vlotter heeft een lage dichtheid en een hoog drijfvermogen. De vlotter stijgt of daalt afhankelijk van het vloeistofniveau. De mechanische vlotterschakelaar beweegt een mechanische hendel om de pomp uit te schakelen.

Alarmering

Niveauschakelaars worden niet alleen gebruikt voor het regelen, maar ook voor het alarmeren wanneer een bepaald niveau wordt bereikt of overschreden. Wanneer dit gebeurt, schakelt de schakelaar een reedcontact dat geluidsalarmen, kleppen of pompen activeert. Dit een kosteneffectieve oplossing die de veiligheid van de installatie verhoogt en de pomp beschermt tegen drooglopen en hydraulische schade.

Voordelen van de niveauschakelaar

 • verbruikt niet continu elektriciteit
 • verhoogt de veiligheid van de installatie
 • hoge precisiemeting in tanks, diepe putten en pompstations
 • hoge betrouwbaarheid

Niveauschakelaar in toepassing

Specificaties niveauschakelaar

Voordat u een geschikte niveauschakelaar selecteert, is het noodzakelijk om elementen te specificeren als:

 • aantal schakeluitgangen (contacten) positie en functie van elke schakeluitgang
 • bouwmateriaal bijvoorbeeld roestvrij staal, kunststof
 • lengte van de geleide buis
 • elektrische verbinding
 • procesverbinding

Reed contact schakelaar - wat is het?

Reedcontact schakelaars zijn schakelaars die geplaatst zijn in een glazen behuizing en schakelen afhankelijk van een magnetisch veld. Bij vlotterschakelaars worden de reedcontacten in de buis geplaatst. 

Hoe werkt de reedcontact schakelaar?

Een reedcontact sluit als er een magnetisch veld wordt aangelegd. Ten gevolge hiervan vloeit er een stroom en wordt er een schakelsignaal gedetecteerd. Een gesloten reedcontact opent, een open reedcontact sluit. Een ander type reedcontact is een geschakeld reedcontact deze bezit drie contacten. Dit resulteert in zowel een gesloten als een open reedcontact in elke bedrijfsstand. Om het signaal bij het bereiken van het vulniveau in stand te houden, zijn er hold contacten gemonteerd. Deze worden gebruikt om de beweging van de vlotter te beperken.

Hoe kun je de schakelaar aansluiten op de pomp?

Normaliter zijn er drie elektrische draden aanwezig met een kleurcode blauw, bruin en zwart. De bruine kabel is afkomstig van het gesloten schakelcontact, blauw hoort bij het open contact en de zwarte kabel is een algemene kabel. Afhankelijk van of de niveauschakelaar de tank moet legen of vullen, moet het juiste aderpaar worden geselecteerd. 

Legen van de tank

Voor het legen van de tank wordt de bruine kabel aangesloten op max. 250V. De zwarte draad is verbonden met de neutrale draad en de blauwe draad is geïsoleerd.

Vullen van de tank

Om de tank te vullen wordt de blauwe draad aangesloten op max. 250V, de zwarte draad is aangesloten op de neutrale draad en de bruine draad is geïsoleerd.  

Let op: kleurcodering kan variëren, raadpleeg hiervoor de handleiding.


JUMO niveauschakelaar

JUMO biedt op maat gemaakte niveauschakelaars, zoals de JUMO NESOS R01 LS, met verticale integratie. Wij verzorgen een oplossing op maat. Bekijk onze producten voor niveaumeting en neem vrijblijvend contact met ons op!Meer weten?

Als je vragen hebt over niveauschakelaars, kun je contact met ons opnemen en je vragen stellen via dit formulier.

Dit is een verplicht veld. Vul een achternaam in
Dit is een verplicht veld. Vul een geldig e-mail adres in

Over de auteur
Auteur

Ewelina Szmit - Content specialist +31294491491 info.nl@jumo.net +31294491491


Technisch specialist

Marco Teunizen - Technisch specialist +31294490305 Marco.Teunizen@jumo.net +31294490305