Insert your alternative text
Drukmeting

Hoe kiest u de juiste meetcel voor druk?

Het kiezen van de juiste meetcel voor druk is een uitdaging. Afhankelijk van de procesvereisten, het type medium, de taak en het meetbereik, wordt de juiste meetmethode gekozen. Die bepaalt vervolgens de keuze voor het type sensor en het juiste sensormateriaal.

Onderverdeling druksensoren volgens meetmethode:

  • Dikke film keramiek
  • Dunne film metaal
  • Silicium, piëzoresistief
  • Capacitief
  • Inductief

Foto: JUMO. De relatie tussen het sensortype en het meetbereik

Voor- en nadelen van de verschillende druksensortechnologieën

Tabel 1: Vergelijking van sensortechnologieën

Welke soorten sensormaterialen zijn er in de drukmeettechniek?

In de tabel hebben wij informatie verzameld over de beschikbare materialen voor sensoren, afhankelijk van de meetmethoden. 

Tabel 2: Sensortechnologieën met typische membraanmaterialen

Roestvrij staal

... heeft in het algemeen een goede weerstand tegen corrosie, behalve tegen niet-oxiderende zuren zoals zoutzuur of zwavelzuur. Corrosiebestendigheid wordt altijd beïnvloed door de gebruikstemperatuur. Ionische halogeenverbindingen zoals chloriden, fluoriden of bromiden kunnen putcorrosie veroorzaken en ook leiden tot spanningscorrosie.

Aluminiumoxide (Al2O3)

... biedt een zeer goede weerstand tegen corrosie door zuren en alkaliën en heeft ook - afhankelijk van de zuiverheid - een hoge temperatuurbestendigheid. Dit materiaal heeft een bijna perfecte elasticiteit tot aan het breekpunt.

Hastelloy C

... is geschikt voor bijna elk medium waarin roestvrij staal kan worden gebruikt. Bovendien is het geschikt voor alkaliën en organische zuren. Bij lage temperaturen kan het ook worden gebruikt in vele concentraties zoutzuur, in stilstaand zeewater, en in zwavelzuur - in tegenstelling tot roestvrij staal.

Titanium

... heeft een uitstekende corrosiebestendigheid tegen organische media zoals ultrazuiver water, chloridehoudende media, zowel stilstaand als stromend zeewater. Het lasproces vormt een uitdaging tijdens de bewerking.

Koper-beryllium

Materiaalcompatibiliteit staat hier op de achtergrond, aangezien inductieve sensoren hoofdzakelijk worden blootgesteld aan lucht of inerte gassen. De legering heeft uitstekende veereigenschappen.


JUMO. Drukzender