Power-to-Gas (P2G) en Power-to-Heat (P2H)
Welke rol speelt waterstof in de energietransitie? Waar momenteel gebruik gemaakt wordt van fossiele grondstoffen voor verwarming en mobiliteit, zal gekeken moeten gaan worden naar duurzame alternatieven.
Industriële processen die dit slimmer gebruik van energie ondersteunen zijn power-to-heat installaties, power-to-gas installaties en battery equipt vehicles. Waterstof speelt in al deze processen een hoofdrol.
Zo kan waterstof, door gebruik te maken van een brandstofcel (FC), elektriciteit voor mobiliteit en verwarming leveren. Ook kan waterstof gebruikt worden voor het produceren van aardgas (het omgekeerde traject) of andere synthetische brandstoffen, die dan ook weer in verbrandingstoepassingen kunnen worden ingezet voor mobiliteit en verwarming.
Windenergie levert een belangrijk aandeel in het reduceren van de CO2 uitstoot. Bij power-to-gas gebruik je de elektriciteit van windmolens om water te splitsen in waterstof en zuurstof. Een goed voorbeeld voor het klimaatneutraal produceren van waterstof, de energie die bij power-to-gas gebruikt wordt is afkomstig van duurzame energiebronnen.
Bij Power-to-heat (P2H) wordt elektrische energie omgezet in warmte. Het systeem kan worden ingezet in energiecentrales, biogasinstallaties en in warmtepompsystemen. In het geval van een gecombineerde warmte- en energiecentrale optimaliseert een P2H systeem de efficiëntie en het gebruik ervan.