Winzer mit Weinglas
Succesverhaal van de wijnbouw

De beste wijn dankzij koude gisting

Het produceren van de perfecte wijn is een kunst. Het productassortiment van JUMO helpt de maker bij het maken van de beste wijnen, met als resultaat: meer omzet voor de teler en prijswinnende opbrengst.

Opdracht

Het monitoren van het gistingsproces van wijn is de laatste jaren steeds belangrijker geworden. Hoe beter de temperatuur in de opslagvaten binnen het optimale temperatuurbereik kan worden gehouden, hoe hoger de kwaliteit van de wijn. Dit is met name noodzakelijk onmiddellijk nadat de tanks met druivenmost zijn gevuld, omdat de grote hitte die tijdens het gistingsproces wordt opgewekt, extra koeling vereist.

Een bijzondere methode is de zogenaamde koude gisting. De temperatuur moet constant tussen 15 en 20 °C liggen om de speciale giststammen hun werk te laten doen. Het resultaat is een heerlijk frisse, zuivere en ongecompliceerde wijn.Optimale condities voor uitstekende wijn - vanaf de wijnrank tot in de fles

Oplossing

In de koeloplossing die Hüttenhein Anlagenbau voor een wijnmakerij heeft gerealiseerd, worden de tanks in verschillende zones gekoeld. Op deze manier is het mogelijk om bijna elke gewenste lage temperatuur in de tank te creëren.

De uitgevoerde projectfase omvatte 70 tanks in verschillende opslagruimten en gedeeltelijk in de open lucht. Hüttenhein Anlagenbau gebruikt hiervoor het modulaire JUMO mTRON T meet-, regel- en automatiseringssysteem als centraal regelsysteem. Deze registreert en evalueert de gegevens van de temperatuursensoren die aan elke tank zijn bevestigd en regelt de temperatuur. Bovendien wordt de druk in het gehele koelsysteem bewaakt. De CPU van het systeem is geplaatst in een schakelkast aan de buitenzijde van de wijnmakerij.

Tanks van de Welter wijnmakerij

Een van de tankinstallaties waarvan de temperatuur wordt geregeld door het JUMO mTRON T systeem.

Montagesituatie van de JUMO mTRON T

Montage weergave JUMO mTRON T.

Projectresultaat

JUMO levert niet alleen afzonderlijke componenten, maar ondersteunt als dienstverlener het gehele project, van de taakomschrijving tot aan de inbedrijfstelling ter plaatse en biedt hierbij de meest omvangrijke ingenieursdiensten. Dit alles gericht op het best mogelijke eindresultaat voor al onze klanten.