automation system with PLC controller JUMO variTRON 500
BLOG

PLC in een notendop

Zonder de PLC zijn de huidige productie-, proces- of transportlijnen niet meer weg te denken. Deze technologie heeft de industrie een nieuwe dimensie van innovatie gebracht. Wat is een PLC? Hoe kies jij de beste voor jouw toepassing? In dit blog beantwoorden wij deze en andere vragen aan de hand van onze eigen variTRON 300, variTRON 500 en variTRON 500 touch PLC besturingssystemen.

Wat is een PLC?

Een PLC (Programmable Logic Controller) is een industriële besturing die gegevens ontvangt via ingangen en instructies verstuurt via uitgangen. Het apparaat neemt beslissingen op basis van logische functies en bestuurt systeemfuncties die in het besturingssysteem zijn geprogrammeerd. Ze worden in alle industrieën gebruikt om kritieke industriële processen te automatiseren en de werking van machines te regelen.

PLC met modules JUMO variTRON 500

Hoe werkt een PLC?

Een Programmable Logic Controller ontvangt invoergegevens (bijvoorbeeld sensorsignalen). Vervolgens werkt de microprocessor deze informatie op een cyclische manier af, waardoor de besturing commando's in volgorde van het programma vertaalt naar een zogenaamd uitvoerbeeld. De uitgangen ervan kunnen een grote verscheidenheid aan apparaten besturen zoals motoren, magneetkleppen, verlichting, schakelapparatuur of veiligheidsschakelaars. 

Opbouw

PLC's zijn opgebouwd uit de volgende onderdelen:

  • centrale procesunit (CPU)

  • digitale ingangen

  • analoge ingangen

  • digitale uitgangen

  • analoge uitgangen

  • voedingsmodule

  • communicatiemodule

  • geheugen


Opbouw van een Programmable Logic Controller gebaseerd op de JUMO variTRON 500

Opbouw van een compacte Programmable Logic Controller op basis van de JUMO variTRON 300

Wat zijn de 3 uitvoeringen van JUMO?

Op basis van grootte:

  • PLC  variTRON 300 met max. 8 extra modules

  • PLC variTRON 500 met max. 30 modules

  • PLC  variTRON 500 touch met max. 30 modules

De verschillende variTRON uitvoeringen met extra modules kunnen gebruikt worden in automatiseringssystemen voor de besturing van proces en productielijnen.

Toepassing van een Programmable Logic Controller

PLC's worden in verschillende industrieën voor complexe procesbesturingen veel toegepast. Ze worden overal ingezet waar de productie voorspelbaar genoeg is om te worden geautomatiseerd. Deze veelzijdige microprocessorapparaten zijn ontworpen om onder andere de werking van machines op assemblagelijnen in fabrieken, verlichting, voedselverpakking, werktuigmachines of pompstations in rioolwaterzuiveringsinstallaties te besturen.

Een van de redenen waarom ze zo populair zijn, is hun modulariteit. Dit betekent dat je verschillende soorten in en uitvoerapparaten kunt combineren die het best geschikt zijn voor jouw toepassing.

PLC programmeren

Programmable Logic Controllers  kunnen worden geprogrammeerd met een standaard computer en programmeersoftware. De vijf populairste programmeertalen zijn:

  • Ladder Diagram (LD)

  • Sequential Function Charts (SFC)

  • Function Block Diagram (FBD)

  • Structured Text (ST)

  • Instruction List (IL)


Ladder logic programmeren

Ladder logic programmeren is een grafische programmeertaal. In deze programmeertaal worden alle elementen voorgesteld aan de hand van diagrammen. Het is eenvoudiger voor de gemiddelde programmeur en gemakkelijker te leren dan de gemiddelde klassieke programmeertaal.

Welke PLC kies je?

Het kiezen van het verkeerde type voor een bepaalde toepassing kan onder andere leiden tot problemen in de interactie met andere apparatuur of moeilijkheden bij de installatie in de machine. Hoe vermijdt je deze problemen en kies je de juiste PLC?

  1. Bepaal hoeveel en welke ingangen/uitgangen je gaat gebruiken in je project, inclusief of het analoge ingangen (spanning of stroom), temperatuur of pulsingangen en transistor of relaisuitgangen zijn.

Opmerking: wanneer je het juiste aantal ingang en uitgangscircuits hebt gekozen, voeg er dan ongeveer 15% aan toe. Dit voorkomt problemen wanneer de installatie in de toekomst wordt uitgebreid.

  1. Controleer de hoeveelheid ruimte die je hebt 

  2. Beslis welke functies je nodig hebt

  3. Controleer of de PLC het communicatieprotocol ondersteunt om te communiceren met jouw andere apparatuur

  4. Controleer het aantal en type poorten en controleer de mogelijkheid om uit breiden met extra poorten

Vragen? Neem contact met ons op  samen kiezen we de juiste apparatuur voor jouw toepassing.


Meer informatie?

Stel je vraag over industriële PLC besturingstechniek via dit contactformulier. Wij helpen je graag!

Dit is een verplicht veld. Vul een achternaam in
Dit is een verplicht veld. Vul een geldig e-mail adres in

Over de auteur




Auteur

Ewelina Szmit - Content specialist +31294491491 info.nl@jumo.net +31294491491


Technische specialist

Joris Lit - Technische specialist +31294491483 Joris.Lit@jumo.net +31294491483