Hyperbare Kammer für Tunnelbohrmaschinen © IHC Hytech B.V.

Hyperbare Kammer für Tunnelbohrmaschinen © IHC Hytech B.V.

JUMO diraVIEW und LOGOSCREEN in der Dekompressionskammer © IHC Hytech B.V.

JUMO diraVIEW und LOGOSCREEN in der Dekompressionskammer © IHC Hytech B.V.

Waarschuwing

Waarschuwing

Er is een ongeldige configuratie gevonden. Neem contact op met de beheerder.

 
Waarschuwing

Waarschuwing

Er is een ongeldige configuratie gevonden. Neem contact op met de beheerder.

 
TOEPASSINGEN + WETEN

State-of-the-art temperatuurkamer voor batterijtester

JUMO regelapparatuur is ingezet in klimaatkamers ontwikkeld door Van den Berg Klimaattechniek.

Opdracht

Omdat vanuit de industrie de vraag naar batterijprestatietesten voortdurend toeneemt zijn er steeds meer testkanalen nodig. Daarom is het Batterijtestlabo van EnergyVille onlangs succesvol uitgebreid met een state-of-the-art batterijtester van de fabrikant PEC. Naast de tester werd ook een klimaatkamer van Van den Berg Klimaattechniek geïnstalleerd met geavanceerde temperatuurregeling van JUMO. De tester bij EnergyVille is de tweede tester van fabrikant PEC. Het betreft een 16-kanaals batterijtester, ideaal voor het testen en evalueren van batterijen voor elektrische voertuigen (xEV) en industriële batterijmodules en –packs tot 150 Volt. Tot nu toe was testen beperkt tot 80 Volt. Er zijn tegenwoordig hogere spanningen nodig omdat er meer cellen bij elkaar in één module zijn geplaatst. Hierdoor kan voor dezelfde hoeveelheid energie volstaan worden met minder modules in de eindtoepassing.


JUMO regelapparatuur is ingezet voor het testen van batterijmodules in een geavanceerde klimaatkamer bij EnergyVille

Oplossing

Batterijen zijn temperatuurgevoelig

Omdat de compartimentgrootte overeen dient te komen met batterijpakketten in personenauto’s (2m lang, 1m breed en 20cm hoog), is EnergyVille op zoek gegaan naar een gespecialiseerde leverancier van klimaatkasten. De aanbesteding is gewonnen door Van den Berg Klimaattechniek uit Reeuwijk. Zij wisten de compartimenten in de klimaatkast exact op maat te maken. Voordat een product uitgerust met een batterij in productie gaat zijn testen nodig. Dit heeft te maken met de invloed van de omgevingstemperatuur. Batterijen zijn gevoelig voor temperatuur. Zo kunnen ze bij hoge temperaturen veel sneller verouderen, dit proces begint al vanaf 40 ° C. Ook koele temperaturen zijn van invloed op de batterijprestatie.

Voor de op maat gemaakte klimaatkast zocht EnergyVille een geavanceerde besturing die de klassieke temperatuurregelingen overstijgt. Hiervoor kwam men uit bij JUMO. Samen met Van den Berg Klimaattechniek heeft het engineeringsteam van JUMO een klantgerichte configuratie gerealiseerd. Hierbij is het automatiseringssysteem van JUMO ingezet. Het systeem, JUMO mTRON T, voorziet in realisatie van de gewenste klimaatkamerregeling en is uitgerust met een CODESYS PLC en target- en webvisualisatie.

Project resultaat

De samenwerking met Van den Berg Klimaattechniek en JUMO Meet- en Regeltechniek B.V. heeft geresulteerd in een welkome aanvulling op geavanceerde apparatuur voor prestatie en levensduurtests. De batterijtester is ontworpen voor zowel laboratorium- als productieschaal en staat 24/7 ter beschikking in het laboratorium van EnergyVille.