Zwemwater
Schoon zwembadwater
Zwemmen is een populair tijdverdrijf en een gezonde bezigheid - tenminste zolang het water schoon is. Om de waterkwaliteit in zwembaden te waarborgen vindt continue controle en inspectie plaats.
Verschillende reinigingsmethoden richten zich op het schoonhouden van water door het doden en verminderen van microorganismen zoals bacteriën en virussen. Het meten van verschillende grootheden gedurende dit proces is hierbij van groot belang en dat de concentratie van reiniginsmiddelen nauwkeurig dient te worden bepaald, behoeft geen nadere uitleg.
Jarenlange ervaring van JUMO in de waterbranche heeft geresulteerd in een breed aanbod aan meet- en regelapparatuur voor iedere toepassing in de waterzuivering.

De belangrijkste te meten parameter in zwembadwater is pH. De optimale pH waarde voor zwembadwater ligt tussen de 7.2 en 7.8 pH. pH waardes die te laag zijn veroorzaken problemen. Bijvoorbeeld met betrekking tot het ontstaan van corrosie en huid/oog irritaties.
Reinigingsproces zwembadwater - flocculatie
Vaste stoffen kunnen in verschillende vormen verspreid worden in het zwembadwater. De aard van dergelijke dispersies is afhankelijk van de grootte van de deeltjes. In het algemeen is het mogelijk om deze drijvende of zwevende vaste stoffen (tot 0,001 mm in grootte) met effectieve filtersystemen uit het zwembadwater te verwijderen. Iedere zwemmer brengt colloïdale verontreinigingen mee het zwembadwater in, zoals bacteriën, ziektekiemen, cosmetische residuen, etc. Deze stoffen, met een grootte tussen de 0.1 en 0.001 micrometer, worden tijdens het zwemmen verspreid in het zwembadwater en zijn niet direct zichtbaar voor het menselijk oog.
Dergelijke verontreinigingen kunnen zichtbaar worden wanneer er in het zwembad spots geinstalleerd zijn in de vorm van troebel water. Deze verontreiniging kan zelfs door zeer effectieve filtertechnologie niet volledig worden verwijderd, wat kan leiden tot een toename van gebonden chloor. Waardoor er een organische overbelasting in het zwembad kan ontstaan.
Door flocculanten of vlokmiddelen te gebruiken zullen de vuildeeltjes samenklonteren tot grotere vlokken, zodat deze groot genoeg zijn om door het filtersysteem opgevangen te worden. Aluminium en ijzerzouten worden vaak gebruikt in een flocculant zodat het onoplosbare aluminium hydroxide een vlok vormt die zal neerslaan, dit zorgt ervoor dat de colloïdale deeltjes uit het afvalwater verwijderd worden.
Reinigingsproces zwembadwater - desinfectie
Deze behandeling heeft voornamelijk als doel de in het water levende micro-organismen (bacterien, virussen, enz.) te doden of in hun aantal te verminderen. Dit proces heet desinfectie of sterilisatie. Het toevoegen van chloor, ofwel chlorering, is de meest gebruikte manier om water te desinfecteren. In de praktijk is het gebruikelijk om eerst een oplossing van water met chloorgas of hyprochloriet voor te bereiden, om vervolgens een geschikte hoeveelheid van deze oplossing toe te voegen aan het te desinfecterende water.
Tijdens de behandeling van het water wordt er gestreefd om zo weinig mogelijk ongewenste bijproducten bij de desinfectie te vormen. Tot op zekere hoogte kan dit worden beïnvloed door de omstandigheden (hoeveelheid chloor, temperatuur, ph waarde) te sturen op het moment van desinfectie.
Controle Nederlands zwembadwater
Alle zwembaden in Nederland worden streng gecontroleerd op de waterkwaliteit. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft deze regels vastgelegd in de Wet en Besluit hygiëne en veiligheid badinrichtingen en zwemgelegenheden (Whvbz en Bhvbz).
Niveaumeting - pool hydraulics
De term "pool hydraulics" heeft betrekking op het circulatiesysteem van het water in zwembaden. Goede zwembad hydrauliek garandeert een juiste distributie van desinfectiemiddelen. De hydrauliek omvat niet alleen het economische skimmer-systeem om water van het oppervlak te verwijderen, maar ook het effectievere overloopsysteem in zwembaden. Vanuit dit overloopsysteem wordt het water door waterstralen over de rand van het bad geleid in een overloopkanaal, vanuit daar komt het water in de overlooptank. Deze tank is zo ontworpen dat wanneer het zwembad wordt gebruikt de tank de hoeveelheid water kan bevatten die wordt verplaatst. Wanneer het zwembad niet wordt gebruikt heeft het voldoende water opgeslagen voor terugwassen.

Om te voorkomen dat de filterpomp in de terugwaswatertank droog komt te staan vindt in deze tanks altijd niveaumeting plaats. Door een dergelijke maatregel wordt zoet water aan het zwembad toegevoegd wanneer er te weinig water in zit als gevolg van terugspoelen.
Niveaumeting activeert eveneens de pomp indien er teveel water in de overflow tank aanwezig is. Niveaumeting kan hydrostatisch plaatsvinden. Hierbij wordt het water onder druk gebracht. Hoe hoger de druk, hoe hoger het waterniveau. Deze meting wordt gedaan met niveausensoren. JUMO beschikt over een uitgebreid assortiment niveaussensoren uitgevoerd in kunststof en rvs met verschillende aansluitingen en bekabelingsmogelijkheden.