More than sensors+automation
Zoeken

Ovenbesturing en data-archivering
met het automatiseringssysteem JUMO mTRON T

De VACUUMSCHMELZE GmbH & Co. KG gevestigd in Hanau (D) heeft zich in bijna 100 jaar tijd ontwikkeld tot wereldwijde marktleider voor speciale magnetische en metalen materialen en daaruit voortvloeiende veredelde producten. Tegenwoordig heeft de onderneming meer dan 4.000 medewerkers in dienst en beschikt over meer dan 800 patenten. In de bedrijfstakken halffabrikaten, onderdelen, cores, bouwelementen en permanente magneten worden jaarlijks uitstekende producten voor nagenoeg iedere branche en markt geproduceerd.

Productie en verdedeling van deze werkstoffen vraagt om een extreem nauwkeurige, betrouwbare en reproduceerbare temperatuurregeling. 

Temperaturen van meer dan 1000 ° C worden in een groot aantal verschillende ovens gebruikt. Bij VAC in Hanau (D) is hiervoor het meet-, regel- en automatiseringssysteem van JUMO ingezet. Modulair opgebouwd gebruikt JUMO mTRON T een op ethernet gebaseerde systeembus en een geïntegreerde PLC - ook voor decentrale automatiseringsopgaven. Het universeel inzetbare systeem overtuigt met name door het eenvoudige, applicatiegerichte en gebruiksvriendelijke configuratieconcept.

Hart van het systeem is de centrale eenheid met een beeldverwerking voor max. 30 in-/uitgangsmodules. De CPU heeft communicatie interfaces van hoger niveau, waaronder een webserver. Voor individuele besturingen beschikt het systeem over een PLC (CoDeSys V3), programmagever en grenswaardebewakingsfuncties evenals mathematiek en logische modules. Naast visualisatie vindt programmering en comformtabele bediening van de controllers plaats op het multifunctionele bedienpaneel. Bovendien is een gebruikersafhankelijke toegang tot parameter- en configuratiegegevens van het gehele systeem mogelijk.

Als een speciale functie zijn de registratiefuncties van een full-featured datalogger inclusief webserver geïmplementeerd. Standaard schermen verkorten de inbedrijfstelling aanzienlijk. Alle geregistreerde gegevens worden uiteindelijk geanalyseerd en gearchiveerd met behulp van de PCA 3000-software.

 

Voor de ingebruikname van JUMO mTRON T heeft de Vacuumschmelze aanvullend gebruik gemaakt van het JUMO engineering team. De jarenlange ervaring met hoognauwkeurige regeltechniek was hierbij het uitgangspunt. Het vastleggen van vereisten en specificaties, evenals de ingebruikname en aanvullende scholing kan door het engineering team gerealiseerd worden. Bij Vaccumschmelze GmbH & Co. KG is engineering in het bijzonder voor optimalisatie van de oveninstallatie ingezet, waardoor het resultaat aanzienlijk is verbeterd en de energie efficientie verhoogd is.

Voor de ovenbouw werd bovendien het uitgebreide JUMO productportfolio gebruikt, dat naast automatiseringsoplossingen ook sensoren, regelaars, thyristoren, registratie apparatuur en veiligheidsbegrenzers bevat.  JUMO PID-regelalgoritmen hebben zich in de industriële ovenbouwmarkt reeds op excellente wijze bewezen, ongeacht of het gaat om continu ovens of om batch gerelateerde ovens. Daarbij speelt het type verwarming geen rol. Schema programma's zorgen voor het exact in kaart brengen van onsteekcurves en procesbeelden. Via veldbusinterfaces kunnen verbindingen met het visualisatie programma SVS3000 gerealiseerd worden, zodat de meetgegevens batch gerelateerd gelogd en geëvalueerd kunnen worden.

Voor fabrikanten die installaties voor de luchtvaart en automobielindustrie vervaardigen, kan JUMO apparatuur tevens met de benodigde certificaten conform AMS 2750E of CQI-9 geleverd worden.