More than sensors+automation
Zoeken

Geschiedenis

1948

unternehmensentwicklung_1


Moritz Kurt Juchheim richt het bedrijf M.K. Juchheim in Fulda Duitsland op, beter bekend als JUMO (afgeleid uit de namen van de firmaoprichter) en begint de productie van glas en glascontact-thermometers. Moritz Kurt Juchheim werd geboren op 4 juli 1910 in Ilmenau/Thüringen, alwaar zijn vader reeds thermometers produceerde. Vanaf het begin is de bedrijfsfilosofie, kwalitatief hoogwaardige en precisie-instrumenten te vervaardigen en optimale service te bieden.

1949

 • Overname van Fuldaer Drahtwarenfabrik t.b.v. productie van armaturen voor glasthermometers
 • Inrichting van een draaierij
 • JUMO neemt voor het eerst deel aan de Hannover-Messe

1950-1959

 • Opbouw van een nationaal verkoop netwerk

1951: Het eerste patent voor de ontwikkeling van een glascontactthermometer.

1952: JUMO heeft voor het eerst meer dan 100 medewerkers.

1960-1969

 • Er worden meerdere filialen in Duitsland opgezet

1960: 750 JUMO medewerkers werken op een productie-oppervlakte van 12.000 vierkante meter.

1961: Inrichting van de eerste laboratoria voor het testen van materialen.

1970-1979

 • Uitbreiding zet zich voort in de ontwikkeling van elektronische temperatuursensoren, programmeerbare regelaars, dataloggers en transmitters

1970: Er zijn 1000 medewerkers werkzaam bij JUMO Fulda.

1978: Met de invoering van microprocessors in JUMO apparaten en de ontwikkeling van de daarbij behorende software is JUMO één van de eerste bedrijven die processoren inzet in de regeltechniek.

1979: De eerste productie van elektronische drukmeetapparatuur, de afdeling drukmeettechniek wordt opgebouwd.

1980-1989

 • Voor het eerst worden er industriële robots ingezet wat de productie efficiënter maakt
 • Door de oprichting van meerdere dochterondernemingen neemt de globale uitbreiding sterk toe

1980: JUMO biedt voor het eerst zijn uitgebreide diensten op het gebied van metaalbewerking en elektronische eenheden ook voor externe klanten aan.

1981: Uitbouw van de meting en kalibratie mogelijkheden voor vochtsensoren.

1982: Het bereik voor de analysemeettechniek wordt opgebouwd: uitbreiding van de productie meet- en regelapparatuur voor het meten van chemische waarden.

1984: Voor de afdeling temperatuursensoren wordt een cleanroom opgezet, die de productie onder bijzondere omgevingsomstandigheden mogelijk maakt.

1985: Dipl.-Ing. Bernhard Juchheim neemt de bedrijfsleiding van M.K. Juchheim GmbH & Co. over na het overlijden van zijn oudste broer. Dip.-Ing. Bernhard Juchheim werd op 24 december 1949 als jongste zoon van Moritz Kurt Juchheim geboren.

unternehmensentwicklung_2


1987: Met de introductie van de SMD-techniek (Surface Mounted Device) en investeringen in daarvoor benodigde montage machines kunnen complexe PCB's voor JUMO producten nu in eigen huis geproduceerd worden.

1988: Bouw van een EMC-laboratorium (elektromagnetische compatibiliteit).

1989: JUMO zet voor het eerst robots in de temperatuursensor productie en is daarmee een voorloper in de markt.

1990-1999

 • Wereldwijde groei, bijvoorbeeld door de ontwikkeling van high-tech apparatuur, procesregelingssystemen, smart-transmitters, bus-technologie en de modernste visualisatiesoftware

1991: Het verplaatsen van de ontwikkelingsafdeling in een nieuw gebouw. De onderneming wordt volgens DIN EN ISO 9001 gecertificeerd.

1992: Opening van een gecertificeerd DKD laboratorium (Deutscher Kalibrierdienst) binnen JUMO.

1994: Ingebruikname van het nieuwe productie-planningssysteem PPS.

1995: Opening van het JUMO opleidingscentrum.

unternehmensentwicklung_3


1996: Op 2 november 1996 is Moritz Kurt Juchheim in Fulda overleden, hij was tot aan zijn dood in de bedrijfsvoering actief.

1999: De onderneming wordt volgens DIN EN ISO 14001 gecertificeerd (milieu-certificatie).

2000-2009

 • JUMO wordt steeds internationaler en zet in op de Aziatische en Oost-Europese groeimarkten
 • Complete automatiseringssystemen leiden tot nieuwe doelgroepen

2000: JUMO bereikt voor het eerst een omzet van boven de 100 miljoen euro.

2002: Opening van het nieuwe verkoop en productie bedrijfspand voor temperatuursensor-technologische producten met een totale oppervlakte van 4680m² in het industriepark Eisweiher op 3 augustus 2002.

unternehmensentwicklung_3


2003: Het merk JUMO heeft zowel nationaal als internationaal definitief haar naam gevestigd op het gebied van regeltechniek, instrumentatie en automatiseringstechnologie. Daarom is besloten de formele firmanaam in Duitsland aan te passen aan de internationale merknaam. In juni 2003 is M.K. Juchheim GmbH & Co. gewijzigd naar JUMO GmbH & Co. KG.

unternehmensentwicklung_5


De heer Michael Juchheim wordt, naast zijn vader Bernhard, tot bedrijfsleider benoemd. In slechts enkele decennia is JUMO vanaf het prille begin uitgegroeid tot een succesvolle multinational.

2005: Ingebruikname van een nieuw logistiek centrum met opslag voor eindproducten, commissiegoederen en ruimte voor verpakkingsmaterialen. Automatisch voorraadbeheer, een door barcode gestuurd transportsysteem en een nieuw verzend- en landperron staan garant voor een snelle en betrouwbare levering.

Zekerheid schept vertrouwen. Met de oprichting van een nieuw IT-centrum wordt alle proces en data-informatie veilig verwerkt.

Marktinvoering van innovatieve producten met gecertificeerde functionele veiligheid volgens DIN EN 61 508 zorgen ervoor dat proces- en gebruiksrisico's tot een minimum beperkt worden.

2007: Ter ere van de oprichter van het bedrijf Moritz Kurt Juchheim, wordt de toegangsweg naar JUMO hernoemd naar "Moritz-Juchheim-Straße".

unternehmensentwicklung_6


JUMO brengt voor het eerst apparaten met draadloze gegevensoverdracht op de markt en biedt daarmee zijn klanten een compleet nieuw toepassingsgebied. Via draadloze technologie is bijvoorbeeld temperatuurmeting op moeilijk bereikbare plaatsen mogelijk, de kostbare en tijdrovende bekabeling valt hierdoor weg.

2008: Voor de afdeling drukmeettechniek wordt een cleanroom opgezet, die de productie van gevoelige apparatuur onder bijzondere omgevingsomstandigheden mogelijk maakt.

JUMO biedt weer scholing voor bouwers van glas apparatuur aan. De hand geblazen producten worden hoofdzakelijk voor elektroden in de vloeistofanalyse gebruikt.

2010-2019

2011: JUMO behaalt het AEO-certificaat „Zollrechtliche Vereinfachungen/Sicherheit“ (AEO F) en geldt zodoende als een bijzonder vertrouwenswaardige en betrouwbare leverancier in het internationale handelsverkeer. De certificering als AEO F is het hoogste internationaal erkende kwaliteits-waarmerk wat door de douane autoriteit vergeven kan worden.

Het DKD-Labor (Deutscher Kalibierdienst) van JUMO krijgt de certificering van de nieuwste  Deutschen Akkreditierungsstelle GmbH (DAkkS).

De geconsolideerde concernomzet ligt voor het eerst boven de 200 miljoen Euro.

2012: Opening van het opnieuw vormgegeven logistieke centrum goederenontvangst in Fulda (D)

De JUMO-onderneming heeft meer dan 2.000 medewerkers.

2013: JUMO behaalt de certificering voor officieel erkende verzender van luchtvracht.

In november stippelt JUMO het beleid uit voor verdere groei van de hoofdvestiging in Fulda en verkrijgt zeggenschap over een stuk grond van 100.000 vierkante meter. Hier wordt in de komende jaren een compleet nieuwe productie locatie voor sensoren gerealiseerd.

2014: JUMO wordt voor het eerst in de lijst „Duitslands beste werkgever“ van het vakblad  FOCUS opgenomen.

Voor langjarig bovengemiddelde groei en oplossingsgerichte bedrijfsvoering wordt JUMO in 2014 met de „Wachstums-Champion onderscheiden.

JUMO wordt voor de 65e deelname aan de Hannover-Messe onderscheiden.

De „vakmedewerker voor metaaltechniek” opent als nieuwe tweejarige erkende opleiding in het bijzonder voor kansen bij JUMO.

Volgens een studie van de Munich Strategy Group (MSG) telt JUMO als een van de 100 meest succesvolle Duitse bedrijven. De MSG onderzocht het prestsatievermogen en de strategie gegevens van 3.300 bedrijven met een omzetgrootte van 15 tot 400 miljoen Euro.

2015: In het kader van de Hessische Ondernemersdag wordt JUMO als „Hessen-Champion 2015“ onderscheiden in de categorie „Wereldmarktleider“ voor temperatuursensoren voor warmtemeters.

Bij het gerenommeerde „Grote prijs voor middenstanders” wordt JUMO onderscheiden als finalist.

JUMO is voor de tweede keer opgenomen in de lijst “beste Duitse werkgever“ van het vakblad FOCUS.

In de ranking van de meest succesvolle Duitse bedrijven uit de Munich Strategy Group (MSG) is JUMO van plaats 60 naar 21 gestegen en behoort daarmee tot de grootste stijger van het jaar.

Het succesvolle bedrijfsgezondheidsmanagement wordt door de zorgverzekeraar techniek onderscheiden.

2016: Overname van de in Troisdorf gevestigde PGT Thermprozesstechnik GmbH. De onderneming is gespecialiseerd in kunststoftemperatuursensoren en jarenlang systeempartner van JUMO

Het zakenblad FOCUS verleent in samenwerking met het instituut „Deutschlandtest“ het waarmerk „Top Karriere Chancen“. Hiervoor wordt de bedrijfscultuur, de duurzaamheid en het image van de 2.000 medewerkers tellende onderneming nader bekeken. JUMO heeft in 2016 in de branche “meettechniek” de tweede plaats behaald.

Het vakblad “Wirtschaftswoche” analyseert jaarlijks in samenwerking met het bedrijfsadviesorgaan Munich Strategy Group (MSG) de innovatiekracht van 3.500 duitse bedrijven. In 2016 is JUMO op plek 25 geëindigd.

De HBM ondernemingsschool van de universiteit St. Gallen heeft in 2016 voor het eerst een wereldmarktleider-indes voor de DACH-Region afgegeven. JUMO is hier geëindigd als „Weltmarktführer Champion 2017“ met industriële temperatuursensoren voor warmtetellers.

2017: in 2017 is JUMO met een „German Brand Award“ onderscheiden. Deze prijs wordt aan succesvolle industrieën voor consequent marktleiderschap en marktcommunicatie afgegeven.

JUMO ontvangt de “Großen Preis des Mittelstandes“. Deze belangrijkste Business-Award van Duitsland wordt sinds 1995 door de Oskar-Patzelt-Stiftung uitgegeven en vertegenwoordigt   „ uitmuntende prestaties van middelgrote ondernemingen“.

Historie Nederland

1976

Oprichting van JUMO Meet- en Regeltechniek B.V. te Muiden.

1981

Verhuizing vestiging Muiden naar huidige adres op Industriepark
“Industrieterrein Noord” te Weesp

1987

Na een periode van 10 jaar volgt Klaas Bark de heer Zoeters op als algemeen directeur.

1990

Aankoop aangrenzend gebouw, het bedrijfsoppervlakte heeft zich hiermee verdubbeld.

1995

Opbouw en implementatie van het kwaliteitssysteem conform NEN-EN-ISO 9002:1994

2001

JUMO Nederland bestaat 25 jaar.

2007

Uitbreiding afdeling productie sensoren.

Door het stroomlijnen van het productieproces op de sensoren afdeling is de efficiëntie aanzienlijk vergroot. Daarnaast zijn alle werkbanken verder geprofessionaliseerd en is de productievloer antistatisch uitgevoerd.

2012

Na een periode van 25 jaar volgt Steven de Graaf de heer Bark op als algemeen directeur.
Samen met Dirk Kop en Marco Buurman wordt vanuit dit managementteam leiding gegeven aan de JUMO vestiging Nederland.

2016

JUMO Nederland bestaat 40 jaar!

2017

Verbouwing van de Engineering & Support afdeling. Om meer focus te kunnen leggen  op projecten en support voor onze klanten is de afdeling compleet vernieuwd.