More than sensors+automation
Zoeken

Geschiedenis

1948

unternehmensentwicklung_1


Moritz Kurt Juchheim richt het bedrijf M.K. Juchheim in Fulda Duitsland op, beter bekend als JUMO (afgeleid uit de namen van de firmaoprichter) en begint de productie van glas en glascontact-thermometers. Moritz Kurt Juchheim werd geboren op 4 juli 1910 in Ilmenau/Thüringen, alwaar zijn vader reeds thermometers produceerde. Vanaf het begin is de bedrijfsfilosofie, kwalitatief hoogwaardige en precisie-instrumenten te vervaardigen en optimale service te bieden.

1949

 • Overname van Fuldaer Drahtwarenfabrik t.b.v. productie van armaturen voor glasthermometers
 • Inrichting van een draaierij
 • JUMO neemt voor het eerst deel aan de Hannover-Messe

1950-1959

 • Opbouw van een nationaal verkoop netwerk

1951: Het eerste patent voor de ontwikkeling van een glascontactthermometer.

1952: JUMO heeft voor het eerst meer dan 100 medewerkers.

1960-1969

 • Er worden meerdere filialen in Duitsland opgezet

1960: 750 JUMO medewerkers werken op een productie-oppervlakte van 12.000 vierkante meter.

1961: Inrichting van de eerste laboratoria voor het testen van materialen.

1970-1979

 • Uitbreiding zet zich voort in de ontwikkeling van elektronische temperatuursensoren, programmeerbare regelaars, dataloggers en transmitters

1970: Er zijn 1000 medewerkers werkzaam bij JUMO Fulda.

1978: Met de invoering van microprocessors in JUMO apparaten en de ontwikkeling van de daarbij behorende software is JUMO één van de eerste bedrijven die processoren inzet in de regeltechniek.

1979: De eerste productie van electronische drukmeetapparatuur, de afdeling drukmeettechniek wordt opgebouwd.

1980-1989

 • Voor het eerst worden er industriële robots ingezet wat de productie efficiënter maakt
 • Door de oprichting van meerdere dochterondernemingen neemt de globale uitbreiding sterk toe

1980: JUMO biedt voor het eerst zijn uitgebreide diensten op het gebied van metaalbewerking en elektronische eenheden ook voor externe klanten aan.

1981: Uitbouw van de meting en kalibratie mogelijkheden voor vochtsensoren.

1982: Het bereik voor de analysemeettechniek wordt opgebouwd: uitbreiding van de productie meet- en regelapparatuur voor het meten van chemische waarden.

1984: Voor de afdeling temperatuursensoren wordt een cleanroom opgezet, die de productie onder bijzondere omgevingsomstandigheden mogelijk maakt.

1985: Dipl.-Ing. Bernhard Juchheim neemt de bedrijfsleiding van M.K. Juchheim GmbH & Co. over na het overlijden van zijn oudste broer. Dip.-Ing. Bernhard Juchheim werd op 24 december 1949 als jongste zoon van Moritz Kurt Juchheim geboren.

unternehmensentwicklung_2


1987: Met de introductie van de SMD-techniek (Surface Mounted Device) en investeringen in daarvoor benodigde montage machines kunnen complexe PCB's voor JUMO producten nu in eigen huis geproduceerd worden.

1988: Bouw van een EMC-laboratorium (elektromagnetische compatibiliteit).

1989: JUMO zet voor het eerst robots in de temperatuursensor productie en is daarmee een voorloper in de markt.

1990-1999

 • Wereldwijde groei, bijvoorbeeld door de ontwikkeling van high-tech apparatuur, procesregelingssystemen, smart-transmitters, bus-technologie en de modernste visualisatiesoftware

1991: Het verplaatsen van de ontwikkelingsafdeling in een nieuw gebouw. De onderneming wordt volgens DIN EN ISO 9001 gecertificeerd.

1992: Opening van een gecertificeerd DKD laboratorium (Deutscher Kalibrierdienst) binnen JUMO.

1994: Ingebruikname van het nieuwe productie-planningssysteem PPS.

1995: Opening van het JUMO opleidingscentrum.

unternehmensentwicklung_3


1996: Op 2 november 1996 is Moritz Kurt Juchheim in Fulda overleden, hij was tot aan zijn dood in de bedrijfsvoering actief.

1999: De onderneming wordt volgens DIN EN ISO 14001 gecertificeerd (milieu-certificatie).

2000-2009

 • JUMO wordt steeds internationaler en zet in op de Aziatische en Oost-Europese groeimarkten
 • Complete automatiseringssystemen leiden tot nieuwe doelgroepen

2000: JUMO bereikt voor het eerst een omzet van boven de 100 millioen euro.

2002: Opening van het nieuwe verkoop en productie bedrijfspand voor temperatuursensor-technologische producten met een totale oppervlakte van 4680m² in het industriepark Eisweiher op 3 augustus 2002.

unternehmensentwicklung_3


2003: Het merk JUMO heeft zowel nationaal als internationaal definitief haar naam gevestigd op het gebied van regeltechniek, instrumentatie en automatiseringstechnologie. Daarom is besloten de formele firmanaam in Duitsland aan te passen aan de internationale merknaam. In juni 2003 is M.K. Juchheim GmbH & Co. gewijzigd naar JUMO GmbH & Co. KG.

unternehmensentwicklung_5


De heer Michael Juchheim wordt, naast zijn vader Bernhard, tot bedrijfsleider benoemd. In slechts enkele decennia is JUMO vanaf het prille begin uitgegroeid tot een succesvolle multinational.

2005: Ingebruikname van een nieuw logistiek centrum met opslag voor eindproducten, commissiegoederen en ruimte voor verpakkingsmaterialen. Automatisch voorraadbeheer, een door barcode gestuurd transportsysteem en een nieuw verzend- en laandperron staan garant voor een snelle en betrouwbare levering.

Zekerheid schept vertrouwen. Met de oprichting van een nieuw IT-centrum wordt alleproces en data-informatie veilig verwerkt.

Marktinvoering van innovatieve producten met gecertificeerde functionele veiligheid volgens DIN EN 61 508 zorgen ervoor dat proces- en gebruiksrisico's tot een minimum beperkt worden.

2007: Ter ere van de oprichter van het bedrijf Moritz Kurt Juchheim, wordt de toegangsweg naar JUMO hernoemd naar "Moritz-Juchheim-Straße".

unternehmensentwicklung_6


JUMO brengt voor het eerst apparaten met draadloze gegevensoverdracht op de markt en biedt daarmee zijn klanten een compleet nieuw toepassingsgebied. Via draadloze technologie is bijvoorbeeld temperatuurmeting op moeilijk bereikbare plaatsen mogelijk, de kostbare en tijdrovende bekabeling valt hierdoor weg.

2008: Voor de afdeling drukmeettechniek wordt een cleanroom opgezet, die de productie van gevoelige apparatuur onder bijzondere omgevingsomstandigheden mogelijk maakt.

JUMO biedt weer scholing voor bouwers van glas apparatuur aan. De hand geblazen producten worden hoofdzakelijk voor elektroden in de vloeistofanalyse gebruikt.

2010-2015

2011: JUMO ontvangt het AEO-certificaat "Zollrechtliche Vereinfachungen/Sicherheit" (AEO F) en wordt hiermee beschouwd als een bijzonder betrouwbare leverancier binnen het kader van de internationale goederenverkeer. De certificering als AEO F is de hoogste internationaal erkende kwaliteitslabel die door de douane toegekend kan worden.

Het DKD laboratorium (Deutscher Kalibierdienst) van JUMO ontvangt de certificering van de nieuwe Duitse accreditatie-instelling (DAkkS).

De JUMO ondernemingsgroep bereikt voor het eerst een omzet van boven de 200 miljoen euro.

2012: Opening van een nieuwe logistiek centrum voor de goederenontvangst in Fulda

De JUMO ondernemingsgroep telt meer dan 2.000 medewerkers.

2013: JUMO sluit de certificering "officieel erkende verzender van luchtvracht" met succes af.

In november maakt JUMO de weg vrij voor verdere groei van de locatie in Fulda en wordt er geïnvesteerd in bouwgrond met een oppervlakte van 100.000 vierkante meter. Hier wordt in de komende jaren een compleet nieuwe fabriek voor de productie van sensoren opgebouwd.

2014: JUMO wordt voor het eerst opgenomen in de lijst van "beste werkgever van Duitsland" van het tijdschrift FOCUS.

Voor de meerjarige bovengemiddelde groei en het oplossingsgerichte ondernemingsmodel wordt de titel "Groei Kampioen 2014" aan JUMO toegekend.

JUMO wordt voor de 65ste deelname aan de Hannover Messe bekroond.

Het tijdschrift "Fachkraft für Metalltechnik" opent kansen voor middelbare scholieren door een nieuwe tweejarige beroepsopleiding bij JUMO te starten.

Volgens een studie van de Munich Strategy Group (MSG) staat JUMO genoteerd in de top 100 van de meest succesvolle Duitse MKB. De MSG onderzocht de prestaties en de strategie van ongeveer 3.300 middelgrote bedrijven in de omzet klasse van 15 tot 400 miljoen euro.

2015: In het kader van de ondernemersdag Hessen is JUMO onderscheiden als "Hessen-kampioen 2015" in de categorie "wereldmarktleider" voor zijn temperatuursensoren voor warmtemeters.

JUMO ontvangt een onderscheiding als finalist in de "Großen Preis des Mittelstandes".

JUMO wordt voor de tweede keer opgenomen in de lijst van "beste werkgever van Duitsland" van het tijdschrift FOCUS.

In de top 100 van de meest succesvolle Duitse MKB van de Munich Strategy Group (MSG) stijgt JUMO van de 60ste naar de 21ste plaats en is daarmee één van de hoogste stijgers van het jaar.

Historie Nederland

1976

Oprichting van JUMO Meet- en Regeltechniek B.V. te Muiden.

1981

Verhuizing vestiging Muiden naar huidige adres op Industriepark
“Industrieterrein Noord” te Weesp

1987

Na een periode van 10 jaar volgt Klaas Bark de heer Zoeters op als algemeen directeur.

1990

Aankoop aangrenzend gebouw, het bedrijfsoppervlakte heeft zich hiermee verdubbeld.

1995

Opbouw en implementatie van het kwaliteitssysteem conform NEN-EN-ISO 9002:1994

2001

JUMO Nederland bestaat 25 jaar.

2007

Uitbreiding afdeling productie sensoren.

Door het stroomlijnen van het productieproces op de sensoren afdeling is de efficientie aanzienlijk vergroot. Daarnaast zijn alle werkbanken verder geprofessionaliseerd en is de productievloer antistatisch uitgevoerd.

2012

Na een periode van 25 jaar volgt Steven de Graaf de heer Bark op als algemeen directeur.
Samen met Dirk Kop en Marco Buurman wordt vanuit dit managementteam leiding gegeven aan de JUMO vestiging Nederland.